Na hlavný obsah

V Afganistane sa po ničivom zemetrasení opäť triasla zem

Bezprostredne nebolo známe, či niekto prišiel o život.

V Afganistane sa po ničivom zemetrasení opäť triasla zem
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie s magnitúdou 4,9 zasiahlo v pondelok (9. 10.) západnú oblasť Afganistanu. Informovala o tom agentúra DPA, ktorá sa odvoláva na americkú geologickú službu USGS a očitých svedkov.

Tamojší lekár označil nové otrasy v oblasti za „pomerne intenzívne“. Obyvatelia sa podľa neho pre obavy o vlastnú bezpečnosť uchýlili do parkov, záhrad a na iné otvorené priestranstvá.

Bezprostredne neboli známe informácie o tom, že by nové otrasy spôsobili aj nejaké škody, zranenia alebo obete.

Zemetrasenie s magnitúdou 6,3 zasiahlo v sobotu (7. 10.) približne o 11.00 h miestneho času (8.30 h SELČ) oblasť v okolí mesta Herát, ktoré je metropolou rovnomennej západoafganskej provincie. Po hlavnom zemetrasení nasledovalo viacero silných dotrasov.

Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) zahynulo pri sobotňajšom zemetrasení vyše tisíc ľudí, afganské úrady pritom informovali už o vyše 2 500 obetiach na životoch a viac ako 1 200 zranených.

Minimálne 13 obcí v provincii Herát bolo pri sobotňajšom zemetrasení úplne zničených, píše DPA. Miestni obyvatelia a záchranári sa stále snažia vytiahnuť telá spod trosiek budov. Dôsledky otrasov pocítilo takmer 11-tisíc ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet