Na hlavný obsah

V Ďapalovciach zostalo po zemetrasení viacero domov neobývateľných, obce na východe rátajú škody

Evakuovaní obyvatelia strávili noc u blízkych alebo vo svojich autách.

V Ďapalovciach zostalo po zemetrasení viacero domov neobývateľných, obce na východe rátajú škody
Zničený dom v Ďapalovciach. Foto: TASR/Maroš Černý

Obce po pondelkovom (9. 10.) večernom zemetrasení rátajú škody. Jednou z najviac zasiahnutých je obec Ďapalovce, kde sa nachádzalo epicentrum večerného zemetrasenia so silou 4,9 magnitúdy. Situáciu priamo v obci monitoroval redaktor RTVS Ondrej Behún.

Podľa jeho slov otrasy poškodili takmer všetky domy v obci. Viaceré z nich sú neobývateľné, pretože im pri zemetrasení strhlo strechy. V Ďapalovciach evakuovali 44 obyvateľov z 15 domov. „Viacerí z nich sa pobrali k blízkym v okolitých obciach alebo spali v autách,“ priblížil redaktor.

Až v utorok (10. 10.) ráno sa podľa informácií redaktora RTVS ukázali najväčšie škody. Mnohí, najmä majitelia najviac zničených stavieb, čakajú na statika. Ten určí, či sú domy obývateľné. Majitelia domov s menšími škodami zase čakajú na poisťovne.

V obci vyhlásili aj mimoriadnu situáciu. Z dôvodu poškodenia domov počas zemetrasenia mimoriadnu situáciu vyhlásili v ďalších dvoch obciach. Ide o Holčíkovce v okrese Vranov nad Topľou a Kolbovce v okrese Stropkov.

Od utorkového rána tiež kontrolujú stav vodných stavieb či ich zemetrasenie nepoškodilo. Nateraz však žiadne škody na týchto stavbách nezaznamenali.

Takto to vyzerá v Ďapalovciach po pondelkovom zemetrasení:

Pozrite si fotogalériu z Ďapaloviec. Zemetrasenie tam zničilo takmer všetky domy:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny