Na hlavný obsah

V San Franciscu narazilo vozidlo do čínskeho konzulátu, vodiča polícia zastrelila

Dôvody zatiaľ nie sú známe.

V San Franciscu narazilo vozidlo do čínskeho konzulátu, vodiča polícia zastrelila
Muž vrazil autom do čínskeho konzulátu v San Franciscu. Foto: Profimedia

Do čínskeho konzulátu v americkom San Francisku v pondelok (9. 10.) popoludní miestneho času narazilo zo zatiaľ neznámych dôvodov vozidlo. Informovala o tom agentúra AP. Polícia neskôr potvrdila informáciu miestnej tlače, že vodiča zastrelila.

Čínska diplomacia vo vyhlásení hovorí o „násilnom útoku“, ktorý ohrozil bezpečnosť zamestnancov konzulátu.

Podľa miestneho serveru San Francisco Chronicle vozidlo narazilo do budovy, kde sa nachádza vízové oddelenie konzulátu a kde podľa miestnych zvyčajne stoja rady ľudí. Často sa pred budovou konajú aj protesty, povedali miestni novinárom.

Polícia v San Francisku uviedla, že jej príslušníci zasiahli až po tom, ako vozidlo vošlo do vstupnej haly čínskeho konzulátu. „Príslušníci vstúpili (do haly konzulátu), nadviazali kontakt s podozrivým a nastala prestrelka, ktorej sa zúčastnil aj policajt,“ uviedla hovorkyňa polície Kathryn Wintersová. Podľa nej vodič zomrel po prevoze do nemocnice.

Polícia podľa Wintersovej nemá informáciu o iných mŕtvych či zranených. Ďalšie informácie napríklad o dôvodoch incidentu, neuviedla. „Chcela by som vám povedať viac, ale je to naozaj zložité vyšetrovanie,“ vyhlásila pred novinármi.

„Odsudzujeme tento násilný útok,“ uviedla čínska diplomacia. Podľa nej vozidlo, ktoré narazilo do objektu konzulátu, spôsobilo škody na majetku a predstavovalo „vážnu hrozbu“ pre bezpečnosť pracovníkov konzulátu, píše agentúra Reuters.

Podľa agentúry AP sa čínsky konzulát nachádza vo veľmi rušnej ulici v ázijskej štvrti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet