Na hlavný obsah

Žltačka v Prešovskom kraji ustupuje, hygienici sú však stále opatrní

Inkubačná doba hepatitídy typu A je 50 dní.

Žltačka v Prešovskom kraji ustupuje, hygienici sú však stále opatrní
Ilustračná snímka - očkovanie proti žltačke. Foto: RTVS

Žltačka v Prešovskom kraji ustupuje. V niektorých ohniskách nákazy už noví pacienti nepribudli. Zlepšenie vnímajú aj v prešovskej nemocnici. Hygienici sú opatrní. Inkubačná doba hepatitídy typu A je 50 dní.

V obci Žehňa, na pomedzí Košického a Prešovského kraja sa v posledných týždňoch šíri žltačka. Ochoreli aj vnúčatá Albíny Duždovej. Skončili až v nemocnici.

Žltačke v Prešovskom kraji sa v reportáži venoval redaktor RTVS Anton Gbur:

Prečo deti ochoreli, si nevie vysvetliť. Najskôr ich začalo bolieť brucho, a potom zvracali. Mohli sa nakaziť v škole. Tú pre šírenie hepatitídy zatvorili.

„Aj keď idú deti na záchod, tak si poumývajú ruky, aj k jedlu keď dávame chlieb, tak nie jesť, ale najprv ruky poumývať,“ hovorí Albína Duždová.

Počet infikovaných v obci už postupne klesá. Za posledný týždeň tam hygienici zaznamenali troch nakazených. Naposledy 26. Situácia sa zlepšuje aj v ďalších obciach.

„V dvoch ohniskách sme nezaznamenali žiadny pozitívny prípad, v ďalších dvoch zaznamenávame minimum prípadov,“ uviedol regionálny hygienik v Prešove Jozef Varga.

Pomohli očkovanie a opatrenia

Podľa hygienikov zaberá masívne očkovanie v kombinácii s opatreniami. Napríklad zákazom hromadných podujatí, či dohľadom lekára. Zatiaľ ich nezrušia.

„Vždy počkáme maximálnu inkubačnú dobu a pokiaľ sa nevyskytne ďalší prípad, potom to opatrenie rušíme,“ dodal Varga.

Vydýchla si už aj prešovská nemocnica, v ktorej ešte minulý týždeň ležalo 85 pacientov s hepatitídou. Platí tam zákaz návštev.

„Na infekčnom oddelení je hospitalizovaných 62 pacientov s vírusom hepatitídy A , kapacita oddelenia 90 lôžok je zatiaľ postačujúca,“ píše riaditeľ nemocnice Ľubomír Šarník v stanovisku.

Naopak, košická detská fakultná nemocnica má na infekčnom oddelení takmer všetky lôžka obsadené.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny