Na hlavný obsah

A. Danko sa postaví proti zvyšovaniu spotrebnej dane. M. Šimečkovi chýbajú riešenia veľkých výziev

Jasný plán má vláda podľa Šimečku len v rezorte vnútra.

A. Danko sa postaví proti zvyšovaniu spotrebnej dane. M. Šimečkovi chýbajú riešenia veľkých výziev
Michal Šimečka (PS) a Andrej Danko (SNS). Foto: RTVS

Podpredseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 povedal, že nepodporí zvyšovanie daní pre živnostníkov, malé firmy či navýšenie spotrebnej dane. Z pracovnej verzie programového vyhlásenia vyplýva, že vláda plánuje niektoré dane zvýšiť – vrátane spotrebnej dane či dane z nehnuteľnosti.

„Určite nebudem podporovať žiadne zdvihnutie daní pre ľudí a pre podnikateľský sektor. Budem bojovať aj proti takým daniam, ako je zdanenie tabaku,“ uviedol predseda SNS. Zamerať sa podľa neho treba na zdanenie bánk a firiem s veľkými ziskami.

So znením programového vyhlásenia je však spokojný. „Podarilo sa nám vyhnúť vzájomným animozitám, ktoré by mohli vzniknúť z jeho výkladu,“ komentoval Danko. Dúfa, že ho vláda v takom znení schváli a následne parlament vysloví vláde dôveru.

Ďalšiemu podpredsedovi Národnej rady SR Michalovi Šimečkovi (PS), ktorý taktiež v relácii diskutoval, chýba jasný plán pre slovenskú ekonomiku. Vláda podľa neho evidentne nemá plán na riešenie veľkých výziev, akými sú zdravotníctvo či školstvo.

„Očakával by som, že tam bude jasný plán ako naštartovať slovenskú ekonomiku, lebo stagnuje. Akýkoľvek dlhodobý výhľad konsolidácie verejných financií nejde bez toho, aby sme znovu naštartovali hospodársky rast. Budem zvedavý, či vláda s takým niečím príde. Zatiaľ som nič také nepočul,“ uviedol.

„Jasný plán má, bohužiaľ, v rezorte vnútra, kde je plán pomstiť sa, zabetónovať sa a vyčistiť rezort od statočných a kvalitných ľudí,“ dodal Šimečka.

Cestovný ruch je prioritou

Obaja politici sa zhodli, že cestovný ruch je pre Slovensko prioritou. Danko ho chce prostredníctvom nového ministerstva pre šport a cestovný ruch rozbehnúť. Šimečka si však nemyslí, že riešením, ako naštartovať cestovný ruch v SR, je vytvorenie nového ministerstva.

„To je taký populistický impulz, že cestovnému ruchu pomôžeme tak, že založíme nové ministerstvo, kde vlastne iba popresúvame peniaze, ktoré tam už aj tak sú. Ničomu sa reálne nepomôže, iba ak tomu, že niekto môže byť minister a voziť sa na limuzíne,“ zhodnotil Šimečka.

Dodal, že pre cestovný ruch je dôležitá ochrana prírody. Podľa neho robia nominanti SNS na ministerstve životného prostredia všetko pre to, aby cestovný ruch na ministerstve zničili. Apeloval tým na plány envirorezortu prehodnotiť systém národných parkov či revidovať ich zonácie.

Danko povedal, že prírodu chrániť chce a stojí za všetkými návrhmi šéfa envirorezortu Tomáša Tarabu (SNS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko