Na hlavný obsah

Česká metropola prišla s ďalšou novinkou. Po Lese spomienok otvorili Lúčny cintorín

V Česku rastie dopyt po ekologickom pochovávaní.

Česká metropola prišla s ďalšou novinkou. Po Lese spomienok otvorili Lúčny cintorín
Lúčny cintorín v Prahe. Foto: RTVS

V Česku rastie dopyt po ekologickom pochovávaní. Po Lese spomienok, ktorý vznikol v Prahe už pred ôsmimi rokmi, a ktorý umožnil pochovávanie popola ku koreňom stromov, prišla česká metropola s ďalšou novinkou. Otvorila Lúčny cintorín pre ekologické pochovávanie.

Miesto posledného odpočinku ako kvetinová lúka plná šalvie, nechtíku či klinčeku? V Prahe čerstvá realita. Hlavné mesto vyšlo v ústrety záujemcom, ktorí uprednostňujú obrad s truhlou pred spopolnením, bránia sa však prehnaným formalitám. Vznikol tak Lúčny cintorín bez kamenných náhrobkov.

„Je to ústretový krok k tým, ktorým formálnejšie prostredie obradných siení úplne nevyhovuje. Takže tu je to pohreb v prírode. Tu keď sa rozhliadnete, nevidíte žiadny hrob a nevidíte, že ste na cintoríne,“ uviedol riaditeľ Cintorínov a pohrebnej služby Praha Martin Červený.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka v Prahe Katarína Vítková:

Náhrobok zo žuly nahradí drevená tabuľka umiestnená v zadnej časti záhonu. Dôraz sa kladie aj na to, z čoho sa truhla vyrobí.

„Vhodná je prútená alebo zo surového prírodného dreva, ktorá nie je ošetrené syntetickými lakmi a neobsahuje plastové ozdoby. Vo svete sa bežne používajú rakvy z ovčieho rúna či papierové rakvy. Čokoľvek čo sa v pôde ľahko rozloží,“ dodal Červený.

Má aj svojho záhradníka

Pochováva sa v lúčnych pásoch kvetín, ktoré oddeľujú chodníčky. Slúžia ako prístup k hrobovému miestu a majú aj svojho záhradníka.

„Moja práca je starať sa o to miesto, o vegetáciu a zároveň pochovávať. Teraz tu zrovna kosím, starám sa o kvetiny a zalievam A potom keď je pohreb prirodzene vykopem hrob a sme pri spúšťaní a celé to organizujem,“ vysvetlil správca Lúčneho cintorína Adam Vokáč.

Lúčny cintorín oddeľuje len úzky chodník od iného spôsobu ekologického pochovávania, ktorý funguje na Ďáblickom cintoríne od roku 2015. Popol zosnulých sa vysypáva ku koreňom stromov a miesto posledného odpočinku tu pripomína drevená tabuľka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet