Na hlavný obsah

Deti naprieč Slovenskom a Českom bubnovali proti násiliu na deťoch. Zapojilo sa ich približne 200-tisíc

Upozornili tým na to, že akákoľvek forma násilia je neprípustná.

Deti naprieč Slovenskom a Českom bubnovali proti násiliu na deťoch. Zapojilo sa ich približne 200-tisíc
Asi 200 tisíc detí na Slovensku a v Česku symbolicky bubnovalo v školách aj na námestiach. Foto: RTVS

Slovenskom a Českom sa v pondelok (20. 11.) rozliehalo bubnovanie. Asi 200-tisíc detí sa totiž zapojilo do 20. ročníka bubnovačky. Deti symbolicky bubnovali na školách aj na námestiach v snahe upozorniť na to, že aj ich hlas treba počúvať.

Poriadne nahlas odsúdili násilie páchané na deťoch aj školáci na jednej zo základných škôl v Spišskej Novej Vsi. Buchotom na rôzne nástroje upozornili, že akákoľvek forma násilia je neprípustná.

Nejedno z detí, ktoré v pondelok vyjadrovali nahlas svoj nesúhlas s týraním detí, zažili násilie na vlastnej koži. 

„S čím sa stretávame sú sociálne siete. Asi je ľahšie napísať jeden druhému niečo nepríjemné, ako to povedať nahlas. Oni niekedy nevedia rozlíšiť, kde je tá hranica,“ vysvetlila sociálna pedagogička na Základnej škole Hutnícka v Spišskej Novej Vsi Patrícia Géciová.

Akciu prišli podporiť aj ženy z Ukrajiny. “Veľmi veľa detí z Ukrajiny vyviezli nasilu do Ruska. Bez varovania a bez rodičov Rusi uniesli deti na svoje územie,“ povedala jedna z nich.

Na priebeh bubnovačky sa v Spišskej Novej Vsi a Nitre boli pozrieť redaktorky RTVS Marie Balážová Melníková a Jana Obrancová. Pozrite si ich reportáž, ktorú sme odvysielali v Správach RTVS z regiónov:

Bubnovalo sa aj v Nitre

Bubnovalo sa aj v Nitre, a to poriadne nahlas. Priamo na námestie v centre Nitry prišli stovky detí. „Aj deti majú vlastné problémy a patrí k nim aj to násilie,“ povedala účastníčka bubnovačky v Nitre.

„Stretávame sa s každou formou násilia. Od psychického týrania, fyzického a v poslednom období aj sexuálneho zneužívania sa mi zdá, že je trochu viac. Okrem obchodovania s deťmi,“ priblížila vedúca špecializovaného centra pre deti a rodiny Centrum Slniečko Denisa Vargová.

Okrem symbolického bubnovania sa v pondelok 35 organizácií pracujúcich s deťmi pripojilo aj k výzve smerovanej spoločnosti.

„Ukotvenie zákazu, resp. eliminácie fyzických trestov u detí, ale aby sa aj rodičia dostali k informáciám o tom, že tieto tresty, ktoré dostávajú – fyzické aj psychické tresty, naozaj môžu ničiť detskú dušu,“ uviedla riaditeľka Centra Slniečko Mariana Kováčová.

Podľa prieskumov má s určitou formou násilia skúsenosť asi 70 percent žiakov ôsmych a deviatych ročníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny