Na hlavný obsah

Dublin v plameňoch: Ľudia podpaľovali autá, rabovali obchody a útočili na policajtov

Reagovali na muža, ktorý útočil nožom na deti.

Dublin v plameňoch: Ľudia podpaľovali autá, rabovali obchody a útočili na policajtov
Dublin v plameňoch. Foto: TASR/AP

V centre Dublinu vo štvrtok (23. 11.) večer vypukli protesty po tom, ako pred školou muž zaútočil na deti. Tri z nich vrátane päťročného dievčatka, ktoré ostáva v kritickom stave, museli po útoku nožom ošetriť. Okrem toho utrpela vážne zranenia aj jedna dospelá žena.

Demonštranti v Dubline hádzali do policajtov zápalné fľaše a strieľali do nich pyrotechnikou, pričom niektorých zranili. Podpálili autobus, električku, niekoľko áut a následne začali rabovať obchody v centre mesta.

„Žiadame obyvateľov, aby sa vyhýbali násiliu a nenechali sa ovplyvniť dezinformáciami na internete, ktoré šíria krajne pravicové skupiny ľudí. Incident, ktorý sa stal pred školou, vyšetrujeme a motív zatiaľ nie je známy. O terorizmus však pravdepodobne nejde,“ vyhlásil policajný prezident Drew Harris.

Detaily v relácii Aktuálne :24 priniesol redaktor RTVS Viliam Ovsepian:

Muž (50) zaútočil na žiakov vychádzajúcich zo základnej školy v centre Dublina. Zranil tri deti a jednu ženu. V nemocnici skončil aj on, pretože okoloidúci ľudia nestratili duchaprítomnosť a útočníka spacifikovali.

„Pozrela som sa cez cestu a videla som muža, ktorý napadol deti s nožom. Bez váhania som sa tam rozbehla a spolu s ďalšími ľuďmi sme ho od nich oddelili. Následne sme okolo neho vytvorili kruh a ochránili ho, kým nepríde polícia. Ľudia by ho inak zlynčovali,“ uviedla svedkyňa incidentu Siobhan Kearneyová.

Zadržali desiatky ľudí

Polícia pri nepokojoch zatkla 34 ľudí. Policajný šéf výtržnosti označil za bezprecedentné. „Takéto výtržnosti sme doteraz nezažili,“ uviedol podľa verejnoprávnej televízie RTÉ Harris na rannej tlačovej konferencii. Povedal, že 32 zo zadržaných ešte počas dopoludnia postaví pred súd.

Vo štvrtkovom vyhlásení Harris uviedol, že nepokoje vyvolala „frakcia šialených chuligánov ovládaných krajne pravicovou ideológiou“.

Účastníci potýčok podľa médií mali transparenty s nápismi Irish Lives Matter (Na írskych životoch záleží) a správali sa nepriateľsky k novinárom. Jeden z demonštrantov povedal agentúre AFP, že „na Írov útočí špina“.

Podľa Harrisa je zjavné, že títo ľudia „sa radikalizovali cez sociálne médiá“. „Videli sme, ako ľudia k štipke faktov pridali hromadu domnienok,“ povedal. Polícia podľa neho na udalosti reagovala adekvátne, lebo nemohla predvídať, že izolovaný násilný čin bude mať takto dramatickú dohru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet