Na hlavný obsah

Generálny tajomník OSN je zdesený z izraelského útoku na konvoj sanitiek v Gaze: Smrtiace boje sa musia skončiť

Izraelská armáda neskôr tento útok potvrdila.

Generálny tajomník OSN je zdesený z izraelského útoku na konvoj sanitiek v Gaze: Smrtiace boje sa musia skončiť
Dym stúpa z mesta Gaza po izraelskom bombardovaní. Foto: TASR/AP

Generálny tajomník OSN António Guterres a šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus vyjadrili znepokojenie v spojitosti s piatkovým útokom Izraela na konvoj sanitiek v Gaze. Ten si vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch.Informuje o tom agentúra AFP.

Generálny tajomník OSN vo vyhlásení vyjadril zdesenie. Dodal, že smrtiace boje sa musia skončiť. 

Tedros na sociálnej sieti X uviedol, že útok na sanitky prevážajúce pacientov ním totálne otriasol. „Opätovne pripomíname, že pacienti, zdravotníci, (zdravotnícke) zariadenia a sanitky musia byť vo všetkých prípadoch chránení,“ napísal.

Izraelská armáda útok potvrdila

Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy ovládané militantným hnutím Hamas vyhlásilo, že Izrael v piatok zasiahol konvoj sanitiek so zranenými v blízkosti nemocnice Šifá, ktorá je najväčšou v tejto palestínskej enkláve. Izraelská armáda neskôr tento útok potvrdila.                 

Palestínsky Červený polmesiac uviedol, že pri útoku prišlo o život 15 osôb a 60 ďalších utrpelo zranenia. Ministerstvo zdravotníctva v pásme Gazy predtým hlásilo rovnaké počty, píše AFP. Novinár tejto agentúry, ktorý sa nachádza na mieste, v okolí poškodených sanitiek spozoroval viacero tiel.

Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že jedno jej lietadlo zasiahlo sanitku, ktorú „používala teroristická bunka Hamasu v tesnej blízkosti pozície izraelských síl v bojovej zóne“. Palestínsky Červený polmesiac informoval o zásahu ďalšej sanitky patriacej ministerstvu zdravotníctva. Hnutie Hamas poprelo, že sa vo vozidlách nachádzali jeho bojovníci, píše AFP.

Nemocnica Šifá je hlavným úkrytom pre ľudí utekajúcich pred izraelským bombardovaním. Izraelská armáda tvrdí, že Hamas pod ňou vybudoval podzemné bunkre. Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že nemocnica je mimoriadne preplnená.

Konflikt medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas vypukol 7. októbra po koordinovaných útokoch Hamasu na izraelské územie, ktoré si vyžiadali 1400 obetí. Izraelská armáda reagovala odvetnými náletmi na pásmo Gazy, pri ktorých podľa tamojších úradov dosiaľ zahynulo viac ako 9200 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet