Na hlavný obsah

V zrútenom tuneli uviazli pred vyše týždňom. Záchranári zverejnili zábery indických robotníkov

Robotníci majú prístup k potravinám a vzduchu.

Záchranári zverejnili video, ktoré zachytáva robotníkov uväznených v zrútenom tuneli v Indii. Ide o prvý vizuálny kontakt, odkedy sa pred vyše týždňom stala nehoda. Až 41 mužov je podľa zdravotníkov v bezpečí.

Majú prístup k svetlu, vzduchu, potravinám aj liekom, ktoré im posielajú cez potrubie. Príčina prepadu tunela doteraz nie je známa. Kompetentní tvrdia, že oblasť je náchylná na zosuvy pôdy, zemetrasenia aj záplavy.

Robotníci zatiaľ dostávali suché potraviny ako orechy či pražený cícer, tiež vodu, lieky a kyslík. Snahy vyslobodiť robotníkov zatiaľ neboli úspešné, záchranári sa preto chystajú realizovať alternatívne plány, informovala vo utorok (21. 11.) agentúra Reuters.

Záchranné tímy sa v posledných dňoch usilovali o prerazenie otvoru cez sutiny, ktoré cestu k robotníkom zablokovali. V piatok (17.1.) nasadili výkonnejšie vrtné zariadenie, no práce boli zastavené po tom, ako sa začali ozývať „zvuky praskania“.

Experti preto predložili viacero alternatívnych plánov, ako sa k skupine dostať. Je pravdepodobné, že budú realizovať viaceré plány súčasne.

Plánujú vyvŕtať tunel zvrchu

Jednou z možností je prevŕtať sa k robotníkom nie horizontálne, ale vertikálne, teda zhora. Záchranné tímy preto budujú prístupovú cestu na vrchol kopca, pod ktorým tunel vedie, povedal podľa agentúry AP predstaviteľ úradu pre riešenie katastrof Dévéndra Patval.

Indické úrady uviedli, že súčasne by mali záchranári začať hĺbiť dva paralelné vodorovné tunely, ktoré by mohli „vytvoriť únikovú cestu pre robotníkov“. Vŕtať by sa mohlo aj z opačnej strany tunela.

Rozostavaný cestný tunel s dĺžkou 4,5 kilometra v štáte Uttarákhand sa prepadol v nedeľu 12. novembra pri zosuve pôdy. Tunel má tvoriť súčasť významnej cesty prepájajúcej rôzne hinduistické pútnické miesta.

Téme sme sa venovali aj v relácii Správy RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet