Na hlavný obsah

Pakistan vyhosťuje státisíce Afgancov, otvoril preto ďalšie tri hraničné priechody. Na opustenie krajiny majú už len pár týždňov

Mnohí Afganci sa v Pakistane narodili.

Pakistan vyhosťuje státisíce Afgancov, otvoril preto ďalšie tri hraničné priechody. Na opustenie krajiny majú už len pár týždňov
Imigranti, väčšinou Afganci, ukazujú svoje občianske preukazy, kým na nich príde rad na overenie údajov. Foto: TASR/AP

Pakistan otvoril tri nové hraničné priechody, aby urýchlil vyhosťovanie Afgancov, ktorí žijú v krajine nelegálne. Informovali o tom dnes agentúry AP a Reuters s odvolaním sa na pakistanských predstaviteľov.

Pakistan v posledných týždňoch opustilo takmer 300 000 afganských migrantov bez platných dokladov. Pakistanské úrady im na dobrovoľný odchod z krajiny dali termín do konca októbra. Urýchlené deportácie Afgancov, ktorí tvoria väčšinu migrantov v Pakistane, kritizovala afganská vláda vedená Talibanom aj organizácia pre ľudské práva.

Kým doteraz boli migranti deportovaní cez dva hraničné priechody, teraz sa počet priechodov zvýšil na päť. Nové boli otvorené v provincii Balúčiston na juhozápade Pakistanu, uviedli pakistanské úrady. Hranicu z Pakistanu späť do Afganistanu teraz podľa nich denne prekročí okolo 15 000 Afgancov.

Podľa pakistanskej vlády nemalo na začiatku októbra potrebné dokumenty 1,7 milióna zo štyroch miliónov Afgancov v Pakistane. Mnohí z nich pritom v krajine žijú desiatky rokov alebo sa tam dokonca narodili.

„Mnoho Afgancov je teraz terčom policajných razií a demolácií svojich domovov bez náležitého procesu,“ upozornila medzinárodná organizácia Amnesty International, ktorá zároveň vyzvala Islamabad, aby vyhosťovanie afganských občanov okamžite zastavil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet