Na hlavný obsah

Putin obmedzil prístup médií k pokrývaniu prezidentských volieb

Pravdepodobne sa do nich nedostanú zahraniční novinári.

Putin obmedzil prístup médií k pokrývaniu prezidentských volieb
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin schválil zmeny v zákone, ktoré obmedzia mediálne pokrytie prezidentských volieb. Podľa pozmeňujúcich návrhov, ktoré Putin schválil, budú môcť pokrývať zasadnutia volebných komisií iba novinári zmluvne zamestnaní registrovanými médiami. Potenciálne sa tak na takéto zasadnutia nedostanú nezávislí novinári.

Tieto zmeny znamenajú mimoriadne obmedzenie prístupu nezávislých a „nepohodlných“ médií do volebných miestností. Novinári pravdepodobne nebudú mať prístup k miestnostiam, kde sa hlasy sčítajú a ani nebudú môcť kontrolovať proces volieb.

V minulosti kamery zachytili viacero pokusov o manipuláciu volieb. Tie sa neskôr zakázali, a teda úloha kontroly volieb pripadla nezávislým médiám. To však po zmene zákona pravdepodobne možné nebude.

Povoľovať sa budú všetky zaregistrované médiá v Rusku na ministerstve spravodlivosti a ministerstve informácií. Zákaz sa teda týka tzv. zahraničných agentov.

Spolupracovník RTVS v Moskve Jiří Just mal už pri minulých voľbách problém dostať sa do volebných miestností. Pozrite si celý rozhovor z relácie Aktuálne :24, v ktorej sa s ním rozprávala moderátorka Klaudia Suchomel Guzová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet