Na hlavný obsah

Tešia sa obľube ako domáce zvieratá, no vedci upozorňujú, že môžu byť pre zdravie ľudí nebezpečné

Prenášať môžu viaceré parazity.

Tešia sa obľube ako domáce zvieratá, no vedci upozorňujú, že môžu byť pre zdravie ľudí nebezpečné
Ilustračná snímka afrických slimákov. Foto: ČTK/Binter Tomáš

Obrie africké ulitníky, ktoré sa v Európe v posledných rokoch tešia veľkej obľube ako domáce zvieratá, môžu byť pre ľudské zdravie nebezpečné. Varuje tím vedcov z univerzity vo švajčiarskom Lausanne. Oblovky (achatiny) žravé alebo oblovky obrovské môžu prenášať hlístovce, ktoré u človeka predstavujú riziko zápalu mozgových blán, píše agentúra DPA.

Vedci z univerzity v Lausanne v odbornom magazíne Parasites & Vectors upozorňujú, že asi dve tretiny pôvodcov chorôb, ktorí sú známi pri obrovských slimákoch, môžu nakaziť aj človeka.

„Na sociálnych sieťach je množstvo fotografií ľudí, ktorí sa obloviek dotýkajú kožou alebo dokonca ústami,“ uviedla Cleo Bertelsmeierová z inštitútu pre ekológiu a evolúciu na prírodovedeckej a lekárskej fakulte. Dodala, že ľudia sa domnievajú, že ich sliz má na pokožku blahodarné účinky. Avšak pri kontakte s ním hrozí prenos patogénov.

Bertelsmeierová so svojimi kolegami vyhodnocovala fotografie na sociálnych sieťach, aby zistili, aké rozšírené sú oblovky chované ako domáce zvieratá. Dospeli k záveru, že mnoho ľudí si neuvedomuje riziko, akému seba alebo svoje deti vystavujú. A to najmä keď majú s týmito slimákmi kontakt, alebo si ich dokonca dávajú na tvár,“ dodali vedci.

Nebezpečný invázny druh

Oblovky sú žravé a rýchlo sa rozmnožujú. Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) ich zaradil do zoznamu nebezpečných inváznych druhov. Dokážu sa dobre prispôsobovať podmienkam mimo svojich miest prirodzeného výskytu a páchajú obrovské škody v poľnohospodárstve.

Švajčiarski vedci preto chcú, aby sa k verejnosti dostalo viac informácií ohľadom zdravotných rizík chovu týchto slimákov pre človeka a aby štáty regulovali možnosť ich chovu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet