Na hlavný obsah

Ako malý chlapec zažil zverstvá druhej svetovej vojny. Zomrel posledný rodák z Kališťa Milan Kaliský (†85)

Pred jeho očami nacistické jednotky vypálili osadu.

Ako malý chlapec zažil zverstvá druhej svetovej vojny. Zomrel posledný rodák z Kališťa Milan Kaliský (†85)
Milan Kaliský zomrel vo veku 85 rokov. Foto: RTVS

Zverstvá druhej svetovej vojny zažil ako malý chlapec. Pred jeho očami nacistické jednotky vypálili osadu Kalište, ktorá sa neskôr stala symbolom všetkých vypálených obcí na Slovensku. Autentické rozprávanie Milana Kaliského o týchto tragických udalostiach nahradí už len archívny záznam.

Vchádzame do rodného domu Milana Kaliského. Z pôvodnej drevenice zostali len jej kamenné základy. Na detstvo vysoko v horách uprostred Nízkych Tatier spomínal s úsmevom. „Boli tu partizánske skupiny, tak sme im aj plnili zásobníky nábojmi po večeriach. Bolo to také veselé detstvo,“ opisoval pre RTVS v roku 2019.

Úmrtiu posledného rodáka z Kališťa Milana Kaliského sa v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Jozef Kubánek:

Keď nacisti dedinu prepadli, mal len sedem rokov. V nedeľu skoro ráno, 18. marca 1945, do osady vtrhla 300-členná nemecká jednotka. Za pomoc partizánom sa Nemci nemilosrdne pomstili.

„My sme sa dívali na to, ako to horelo, strašný dym, panika. Upálených bolo deväť ľudí, šesť zastrelili. V bunkri bolo 12 a ďalších 15 bolo pri Moštenici,“ spomínal na vypálenie obce.

,,Keď sa hovorilo o Kališti, tak sa mu vždy rozžiarili oči. Čím ďalej, tým menej je pamätníkov udalostí spred 80 rokov. A akosi podvedome sa zmierujem s tým, že pomaly, ale iste, živú pamäť strácame. Ja to vidím na besedách, keď príde priamy účastník a keď to rozpráva historik, je to diametrálne iné,“ dodal historik Stanislav Mičev.

Milan Kaliský zomrel koncom minulého týždňa vo veku 85 rokov. Blízki aj verejnosť sa s ním rozlúčia v utorok (19. 12.) popoludní v krematóriu v Banskej Bystrici.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko