Na hlavný obsah

Facebook bude automaticky šifrovať správy. Bezpečnostné opatrenie narazilo na kritiku

Spoločnosť Meta pridá ďalšie nové funkcie.

Facebook bude automaticky šifrovať správy. Bezpečnostné opatrenie narazilo na kritiku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Všetky komunikácie na sociálnej sieti Facebook budú automaticky šifrovať. Oznámila to spoločnosť META. Správy budú môcť čítať len odosielateľ a príjemca. Bezpečnostné opatrenie môže podľa kritikov znamenať nebezpečenstvo.

Šifrované správy a komunikáciu v aplikácii Messenger mohli jeho užívatelia zapnúť už roky. Teraz budú automaticky predvolené. „Našu zodpovednosť za ochranu vašich správ berieme vážne. Sme nadšení, že po rokoch investícií a testovania môžeme spustiť bezpečnejšiu službu, ktorá viac dbá na súkromie,“ píše portál about.fb.com.

Novým funkciám Facebooku sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Kamil Kolenič:

Technológia takzvaného end-to-end šifrovania má aj svojich odporcov. Proti sú viaceré orgány činné v trestnom konaní či detské charitatívne organizácie.

„Je obrovským sklamaním, že sa spoločnosť Meta rozhodla zaviesť end-to-end šifrovanie v službe Facebook Messenger. Naša úloha pri ochrane detí pred sexuálnym zneužívaním a vykorisťovaním sa práve sťažila,“ skonštatoval riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Spojeného kráľovstva James Babbage.

Vidieť obsah správy uvidia kompetentní iba v prípade, že ju niekto nahlási.
Spoločnosť Meta tiež pridá niekoľko nových funkcií vrátane možnosti upravovať správy až 15 minút po ich odoslaní. Úplné zavedenie zmien potrvá niekoľko mesiacov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet