Na hlavný obsah

Hancko je druhým najvyťaženejším hráčom v tomto roku na európskych trávnikoch

Lepší bol v Európe len Portugalčan Bruno Fernandes.

Hancko je druhým najvyťaženejším hráčom v tomto roku na európskych trávnikoch
Na snímke slovenský futbalista Dávid Hancko. Foto: SITA/AP

Obranca slovenskej futbalovej reprezentácie a holandského klubu Feyenoord Rotterdam Dávid Hancko odohral v tomto kalendárnom roku druhý najvyšší počet minút spomedzi všetkých hráčov naprieč európskymi súťažami.

Ako vyplýva z rebríčka zostaveného Medzinárodným centrom pre športové štúdie (CIES), Hancko odohral tento rok za reprezentáciu a klub dovedna 5248 minút. Lepší bol v Európe len Portugalčan Bruno Fernandes. Ten odohral o rovných 500 minút viac.

Spomenutý Fernandes z anglického Manchestru United odohral tento rok k 4. decembru 5748 minút, ktoré nazbieral v dovedna 66 súťažných dueloch. Za Hanckom sa na 3. priečke umiestnil ďalší obranca. Zadák španielskeho Realu Madrid Antonio Rüdiger odohral 5223 minút.

Najstarším hráčom v Top 10 je 33-ročný Srb Dušan Tadič, ktorý v lete odišiel z Ajaxu Amsterdam do Fenerbahce Istanbul (5050). Naopak, najmladším je ešte len 18-ročný Arthur Vermeeren z Royalu Antverpy (5015). Najviac času strávil v bránke luxemburský reprezentant Anthony Moris z belgického Royalu Union. a to 5590 minút v dovedna v 62 zápasoch.

Slovensko má v elitnej päťdesiatke najvyťaženejších futbalistov z Európy hneď troch zástupcov. Okrem Hancka sa do nej dostali stredopoliar Stanislav Lobotka z talianskeho SSC Neapol (4724) a tiež stopér dánskeho FC Kodaň Denis Vavro (4491).

Zatiaľ čo Bruno Fernandes dominuje v Európe, v Južnej Amerike je hneď päť brankárov a jeden hráč z poľa, ktorí na ihrisku strávili ešte viac času. Absolútnym rekordérom roku 2023 je paraguajský obranca Gustavo Gómez z brazílskeho Palmeirasu. Ten v 70 zápasoch odohral 6213 minút.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport