Na hlavný obsah

Maďarský parlament schválil sporný zákon na ochranu suverenity, zriadia aj osobitný úrad

Podľa eurokomisárky pre ľudské práva predstavuje riziko.

Maďarský parlament schválil sporný zákon na ochranu suverenity, zriadia aj osobitný úrad
Poslanci maďarského Národného zhromaždenia. Foto: TASR/AP

Poslanci maďarského parlamentu v utorok (12. 12.) schválili balík zákonov na ochranu národnej suverenity. Vznikne Úrad na obranu suverenity so širokými právomocami na vyšetrovanie akejkoľvek organizácie alebo osoby podozrivej z toho, že slúži cudzím záujmom alebo ohrozuje národnú suverenitu. Informoval o tom server 444.hu.

Návrh, ktorý predložili predstavitelia vládneho bloku Fidesz-KDNP, schválili poslanci 140 hlasmi. Proti bolo 50 zákonodarcov. Poslanci schválili aj príslušnú novelu ústavy, ktorá je dvanásta v poradí.

Podľa preambuly zákona zverejnenej agentúrou MTI sa suverenita Maďarska čoraz viac vystavuje nezákonným útokom. Už roky prebiehajú pokusy o získanie vplyvu, v rámci ktorých sa zahraničné organizácie a jednotlivci snažia v krajine presadiť svoje záujmy na úkor maďarských záujmov.

Ako príklad sa uvádzajú v preambule milióny amerických dolárov, ktoré sa poskytli ľavicovým stranám v kampani parlamentných volieb v roku 2022.

Vedenie vládnej strany Fidesz ešte v novembri naznačilo, že nová legislatíva sa môže vzťahovať na financovanie politických strán zo zahraničia. Možno tiež na médiá a mimovládne organizácie, ktoré sú podľa tvrdení premiéra Viktora Orbána pod vplyvom Washingtonu či Bruselu.

Návrh Orbánovej vlády na zriadenie Úradu na ochranu suverenity predstavuje veľké riziko pre ľudské práva. Vyhlásila to koncom novembra komisárka Rady Európy (RE) pre ľudské práva Dunja Mijatovičová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet