Na hlavný obsah

Novela Trestného zákona má znížiť postihy za drogy. Vláda hovorí o liberalizácii, odborník veľký posun nevidí

Úprava má odlišovať dílerov od používateľov.

Novela Trestného zákona má znížiť postihy za drogy. Vláda hovorí o liberalizácii, odborník veľký posun nevidí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úpravy v trestnom zákone by mali obsahovať aj odlíšenie dílerov od užívateľov drog. Podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ide o cestu liberalizácie či dekriminalizácie. Odborník na drogové politiky si to nemyslí. Poukazuje, že ide o nutné úpravy a za zahraničím stále výrazne zaostávame.

„Robíme veľmi jasný rozdiel medzi tým, kto používa drogu na osobný účel a tým, kto obchoduje s drogami. Asi nechceme kaziť život mladému človeku, ktorého niekde chytia policajti a fajčí ‚trávu‘ alebo niečo podobné. Ideme cestou liberalizácie, tomu sa hovorí depenalizácia, dekriminalizácia,“ vysvetľoval premiér Robert Fico (Smer-SD) zmeny v prípade trestov za drogy.

Samotná novela obsahuje viacero nesystematických zmien, myslí si advokát Igor Ribár, ktorý zastupuje tazkvaných konopných väzňov. Hoci práve im môže návrh pomôcť.

„Najmä sa upustilo od zisťovania ceny. Po novom sa bude zisťovať iba hmotnosť. Napríklad, máme prípad pestovateľa, ktorému uložili trest 15 rokov a prepadnutia majetku. Tá sadzba padne na nula až dva,“ vysvetlil.

Za okolitými krajinami zaostávame

V porovnaní s okolitými krajinami však podľa neho zaostávame. Rovnaký názor má expert na drogové politiky Jakub Popík. Riešenia za prelomové nepovažuje.

„Vznikal už aj nejaký tlak z Európskej komisie a z Ústavného súdu, aby sa tie neprimerané tresty na Slovensku znížili. Vnímam to tak, že ak by sa nezmenili tieto tresty aspoň ‚prelepovacím riešením‘, tlak na zmenu týchto trestných činov by sa stupňoval tak-či-tak a mohol by súčasnú koalíciu do politicky veľmi nepríjemnej pozície,“ okomentoval Popík.

Väčšina úprav je podľa neho prevzatá z návrhov bývalých ministrov – aj s chybami. Napríklad za 100 gramov kokaínu je možné dostať nižší trest, ako za 100 gramov pervitínu.

„Pri marihuane nie je do dvoch gramov potrebné množstvo, pričom v Česku je to 20 gramov. Niečo sa zmenilo, ale tie dva gramy nie sú zodpovedajúce nejakému množstvu pre osobnú spotrebu,“ dodal Popík.

Ribára mrzí, že zákon nebude riešiť právoplatne skončené prípady. Mnohí, ktorých odsúdili na roky za mrežami, by totiž po novom mohli dostať podmienku. Zmeny ale ešte musí schváliť parlament. Opozícia kritizuje, že sa to deje v skrátenom legislatívnom konaní

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál