Na hlavný obsah

Protest stoviek Kyjevčanov: Žiadali menej peňazí na miestne projekty. Chcú aby sa využili vo vojne

Protest organizovalo občianske združenie.

Protest stoviek Kyjevčanov: Žiadali menej peňazí na miestne projekty. Chcú aby sa využili vo vojne
Aktivistky držia transparent s nápisom "Nechceme park, kde nás Rusi zabijú" počas protestu pred radnicou v Kyjeve vo štvrtok 14. decembra 2023.

Stovky protestujúcich sa vo štvrtok (14. 12.) zišli pred radnicou v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. Vyzývali, aby úrady nemíňali peniaze na miestne projekty, ale využili ich na vojnu proti Rusku. Informovala o tom agentúra AP.

Občianske združenie Peniaze pre Ozbrojené sily Ukrajiny (AFU), ktoré protest organizovalo, založili v septembri členovia, ktorí vyjadrili obavu nad „zbytočnými a zle načasovanými“ výdavkami mestskej rady.

Protestujúci, väčšina zrejme vo veku 20 – 30 rokov, sa podľa AP zišli pred radnicou napriek leteckým poplachom a nepriaznivému počasiu. Zo zhromaždenia sa rozišli vo štvrtok popoludní, keď sa systémy protivzdušnej obrany chystali odraziť raketový útok.

Pred kyjevskou radnicou skandovali heslá „Je lepšie kúpiť drony ako postaviť nový park“ a „Čím viac peňazí vynaložíme na armádu, tým rýchlejšie Ukrajina vyhrá vojnu (s Ruskom)“.

„V čase, keď naši priatelia, rodičia a známi umierajú na bojisku, máme naliehavejšie veci ako rekonštrukciu ciest a skrášľovanie parkov,“ uviedla jedna z protestujúcich.

Pouličné protesty sú zriedkavé

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko počas protestu mestskej rade povedal, že okrem avizovaných 190 miliónov dolárov Kyjev vynaloží ďalších vyše 16 miliónov dolárov na potreby armády v tomto roku.

Agentúra AP vysvetľuje, že pouličné protesty sú na Ukrajine zriedkavé, odkedy Rusko vlani zaútočilo na svojho suseda. V poslednom čase však začali demonštrácie naberať na intenzite, pričom štvrtkový protest bol doteraz najväčším proti komunálnym výdavkom.

Úplatkárstvo na obecnej úrovni bolo na Ukrajine veľkým problémom už pred vypuknutím vojny. Obvinenia z korupcie otriasli krajinou, ktorá od Západu získala miliardy dolárov pre svoj boj proti Rusku.

Tieto kauzy boli tiež prekážkou pre snahu Ukrajiny vstúpiť do Európskej únie. Vo štvrtok však lídri EÚ na summite v Bruseli nečakane rozhodli o otvorení prístupových rokovaní s Kyjevom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet