Na hlavný obsah

Ukrajina odrazila ruský útok, zostrelila desiatky dronov. V Kyjeve sa ozývali výbuchy

Dronové útoky na Ukrajinu sa vyskytujú čoraz častejšie.

Ukrajina odrazila ruský útok, zostrelila desiatky dronov. V Kyjeve sa ozývali výbuchy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ukrajinská vzdušná obrana a mobilné skupiny zostrelili nad 11 ukrajinskými oblasťami v sobotu 30 z 31 vypustených ruských dronov, oznámili vzdušné sily. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters

V ukrajinskej metropole Kyjev bolo počuť výbuchy, keď ukrajinská protivzdušná obrana zostreľovala ruské drony.

„Ide o šiesty vzdušný útok na Kyjev od začiatku mesiaca,“ uviedol šéf kyjevskej vojenskej správy Serhij Popko. Dodal, že po troch dňoch, počas ktorých Kyjev čelil hrozbe v podobe balistických rakiet, Rusi na mesto opäť vyslali drony Šáhid iránskej výroby. „Drony útočili v skupinách a z rôznych smerov,“ priblížil.

Podľa šéfa kyjevskej vojenskej správy však pri útokoch neboli zaznamenané v Kyjeve nijaké obete a nevznikli ani nijaké veľké škody.

Útoky odrážali vojenské stíhačky

Podľa starostu Kyjeva Vitalija Klička pracovala vzdušná obrana v Kyjeve predovšetkým vo štvrtiach na východnom brehu rieky Dneper, pričom výbuchy bolo počuť aj v historickej štvrti Podil na opačnom brehu rieky.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že ruská armáda vypustila drony Šáhid z troch rôznych smerov v Rusku, pričom sa zamerala na 11 ukrajinských oblastí ležiacich na severe, v strede a na juhu krajiny. Dodal, že dronové útoky odrážali vojenské stíhačky, protiraketové jednotky a mobilné skupiny tzv. lovcov dronov.

Výstrahy pred vzdušnými útokmi bol zaktivované v noci na sobotu v mnohých ukrajinských oblastiach na približne päť hodín.

Dronové útoky na ukrajinské mestá a regióny sa vyskytujú čoraz častejšie, všíma si Reuters. Ukrajinskí predstavitelia pritom tvrdia, že sa Rusko zameriava na ukrajinskú energetickú infraštruktúru vzhľadom na nastupujúce zimné obdobie. Moskva však popiera, že by jej armáda útočila na civilnú infraštruktúru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet