Na hlavný obsah

V Zimbabwe uhynulo najmenej 100 slonov, chýba im voda i potrava

Národný park Hwange prišiel o zásoby vody.

V Zimbabwe uhynulo najmenej 100 slonov, chýba im voda i potrava
Ilustračná snímka. Foto: Pexels

V dôsledku nedostatku vody zahynulo v africkej krajine Zimbabwe už najmenej 100 slonov, informoval v pondelok (11. 12.) Medzinárodný fond na ochranu zvierat (IFAW). Napísala agentúra AFP.

Podľa IFAW „dlhšie obdobie sucha zmenšilo kedysi hojné vodné zdroje na bahnité kaluže“ v Hwange, najväčšom národnom parku v Zimbabwe.

„Park má 104 vrtov napájaných solárnou energiou, podľa úradov parku to nestačí a nevyrovná to stratu vody pre extrémne teploty, ktoré vysušujú existujúce vodné zdroje. To núti voľne žijúce zvieratá prekonávať veľké vzdialenosti pri hľadaní potravy a vody,“ uviedol IFAW vo vyhlásení.

Národný park Hwange sa rozprestiera na ploche vyše 14,6-tisíca štvorcových kilometrov a žije v ňom približne 45-tisíc slonov. Podľa Úradu pre správu parkov a voľne žijúcich zvierat v Zimbabwe sa septembri viacero zvierat z Hwange začalo presúvať do susednej Botswany, kde hľadajú vodu a potravu.

„Predpokladaný úhyn zvierat treba vnímať ako dôsledok hlboko zakorenených a komplexných problémov, ktoré ovplyvňujú ochranu prírodných zdrojov v regióne a ktoré zhoršuje zmena klímy,“ povedal odborník z IFAW Phillip Kuvawoga.

V Zimbabwe celkovo žije približne 100-tisíc slonov, čo je druhá najväčšia populácia slonov na svete. Medzivládny panel OSN pre zmenu klímy zaradil južnú Afriku medzi rizikové regióny, ktoré čelia zvýšenej pravdepodobnosti extrémnych horúčav a zníženiu zrážok v dôsledku globálneho otepľovania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet