Na hlavný obsah

Veriaci si pripomínajú sv. Štefana. Tým, ktorí ho prenasledovali, odpustil, zomrel mučeníckou smrťou

Sviatok na jeho pamiatku zaviedli okolo roku 380.

Veriaci si pripomínajú sv. Štefana. Tým, ktorí ho prenasledovali, odpustil, zomrel mučeníckou smrťou
Ilustračná snímka - sv. Štefan. Foto: RTVS

Kresťania si 26. decembra pripomínajú prvého mučeníka Cirkvi – svätého Štefana. V prvom storočí slúžil ako diakon. Za vieru v Ježiša Krista ho ukameňovali. Sviatok na jeho pamiatku zaviedli okolo roku 380, teda len niekoľko rokov po ustanovení dátumu Vianoc.

Svätý Štefan patril medzi siedmich diakonov cirkvi. Biblia opisuje jeho mučenícku smrť i to, ako odpustil tým, ktorí ho prenasledovali.

„Bol diakonom prvotnej Cirkvi, to znamená, že mal veľmi úzky a otvorený vzťah k potrebám núdznych. Tento mučeník nás učí, ako by Vianoce mohli vyzerať, keby sme tie hodnoty žili aj v každodennej všednosti,“ priblížil nitriansky pomocný biskup Peter Beňo.

Sviatku svätého Štefana sa v Správach RTVS venoval redaktor Miroslav Lyko:

V Cirkvi majú veriaci špeciálnu úctu k mučeníkom. Na ich hroboch slúžili omše a prosili ich o príhovor u Boha, najmä v časoch prenasledovania.

„Je to sviatok, ktorý hovorí o tom, že tí, ktorí nasledujú Krista, ktorý prišiel na svet, musia počítať s tým, že ich svedectvo nebude vždy ľahko prijímané,“ hovorí biskupský vikár Nitrianskej diecézy Peter Brodek.

„Láska Božia, ktorá prichádza, nie je bez obete. Pán Boh potrebuje celého človeka – teba, ktorý potrebuješ sa k tomu priznať,“ vyhlásil nitriansky evanjelický farár Ivan Boženík.

So sviatkom svätého Štefana sa spájajú aj ľudové zvyky. „Okrem toho, že bol patrónom koní a robilo sa množstvo agrárnych obyčají, bol aj prvým spoločensko-zábavným dňom po adventnom pôste. Konečne sa rozbehli zábavy, divadelné predstavenia, ale aj návštevy rodinných príslušníkov,“ priblížila etnologička Margita Jágerová.

Vianočný okruh pokračuje aj v ďalších dňoch. Oktávu sviatku Narodenia Ježiša Krista ukončí na Nový rok sviatok Bohorodičky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko