Na hlavný obsah

Agresivita cestujúcich v košickej MHD stúpa. Pribúdajú útoky na vodičov aj na cestujúcich

Naposledy k incidentu prišlo koncom minulého roka.

Agresivita cestujúcich v košickej MHD stúpa. Pribúdajú útoky na vodičov aj na cestujúcich
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Agresivita cestujúcich v košickej MHD sa zvyšuje. Pribúdajú útoky nielen na vodičov, ale aj na spolucestujúcich. Dopravný podnik potenciálnych útočníkov varuje, že žiaden takýto incident neostane nepovšimnutý.

Naposledy k incidentu prišlo koncom minulého roka. Cestujúci slovne napadli vodiča, ktorý chcel skontrolovať, či majú cestovné lístky.

Na nárast agresivity v košickej MHD sa pozrel v Správach :24 redaktor Ondrej Behún:

„Jeden z cestujúcich sa vodiča zastal. Žiaľ, stal sa terčom fyzického útoku týchto dvoch cestujúcich,“ potvrdil generálny riaditeľ Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Roman Danko.

Po bitke utrpel ľahké zranenia s dobou liečenia do 10 dní. Polícia už začala voči agresorom trestné stíhanie. Počet podobných incidentov v košickej MHD stúpa.

„Musíme konštatovať, že počet agresívnych útokov, počet rôznych slovných, ale občas aj fyzických atakov nám v čase narastá,“ doplnil Danko.

Vo vozidlách MHD dohliadajú na bezpečnosť štátni aj mestskí policajti v spolupráci so zamestnancami dopravného podniku.

Mesto vykonalo vyše 100 kontrol

„V uplynulých rokoch vykonali spoločne celkovo 104 kontrol, ktoré boli zamerané na dodržiavanie platného prepravného poriadku a zvyšovanie bezpečnosti cestujúcich,“ povedala hovorkyňa mesta Košice Jana Poľová.

„V prípade zistenia akéhokoľvek protiprávneho konania, samozrejme, ihneď reagujeme a postupujeme zákonom upraveným spôsobom,“ podotkla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Košiciach Lenka Ivanová.

Dopravný podnik cestujúcim odkazuje, že policajti síce nemôžu byť v každom vozidle, no žiaden takýto skutok neostane nepovšimnutý. A to aj vďaka kamerám.

„Vieme aktívne spolupracovať s policajným zborom, pokiaľ si tieto záznamy vyžiadajú, takže žiadna takáto vec neostane bez svedka,“ upozornil riaditeľ DPMK Roman Danko.

Dopravný podnik má síce vytypované problémové úseky či linky, upozorňuje však na to, že takáto situácia môže nastať kedykoľvek a kdekoľvek. Denne je v košických uliciach zhruba dvesto vozidiel MHD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny