Na hlavný obsah

Bývalý prezident Rudolf Schuster oslavuje 90 rokov, dostal netradičný dar

Zatiaľ sa nechystá aktívne svoj dar využívať.

Bývalý prezident Rudolf Schuster oslavuje 90 rokov, dostal netradičný dar
bývalý prezident Slovenskej republiky Rudolf Schuster a primátor mesta Košice Jaroslav Polaček strihajú pásku počas slávnostného otvorenia pracovne R. Schustera. Foto: TASR/Roman Hanc

Bývalý košický primátor a prezident SR Rudolf Schuster má od štvrtka (4. 1.) svoju pracovňu v Historickej radnici v Košiciach. Ako dar mu ju slávnostne odovzdali pri príležitosti jeho 90. narodenín. Zagratuloval mu pritom primátor Košíc Jaroslav Polaček, ktorý zároveň vyzdvihol jeho prínos pri obnove tejto budovy i celých Košíc.

Miestnosť je nazvaná Schusterovým menom, Polaček dúfa, že ju jubilant obohatí predmetmi, ktoré sú spojené s jeho životom a prácou. Schusterovi na stretnutí k štvrtkovým narodeninám gratulovali aj ďalší bývalí primátori, Zdenko Trebuľa a František Knapík.

Redaktorka Katarína Zakuťanská pripravila v Správach RTVS krátky životopis exprezidenta:

Niekdajší prezident, predseda slovenského parlamentu, veľvyslanec, ale aj cestovateľ či spisovateľ na slávnosti pôsobil v dobrej kondícii, hýril vtipom i spomienkami zo svojho života. Pri preberaní darov a oceňovaní priznal dojatie.

„Nie som zvyknutý na takéto veci. Mne lepšie padlo, keď ma kritizovali, aj keď sa mi to nepáčilo, ale vedel som, že som v zápale boja, že som niečo robil. Ale toto je taká vec, keď už vidieť, že som penzista, keď som dožil tú deväťdesiatku. Vážim si to, ale nemalo to ešte byť, ja som ešte mladý,“ povedal novinárom s úsmevom.

Ako ďalej uviedol, pripravuje aj pre mestský archív veci dokumentujúce dianie za jeho pôsobenia. „Vyberám veci, ja mám tú výhodu, že som nič nezničil, aj čo napísali proti mne, aj za mňa, všetko som zachoval, pre históriu je to dôležité,“ skonštatoval.

Píše primátorské príbehy

Aktívne využívať pracovňu v Historickej radnici sa zatiaľ nechystá. „Videli ste, že je v nej zima? Úradovať tam nebudem, lebo nechcem, aby za mňa platili kúrenie. Ale v lete, keď sa nebude kúriť, možno tu niečo donesiem, pozriem, čo by sa hodilo, musím to konzultovať aj s primátorom,“ povedal Schuster.

Spomenul, že k jeho súčasným aktivitám patrí písanie „primátorských príbehov“ z minulosti Košíc pre jeho pravnukov.

„Sú to poviedky, ako som to ja zažil. Príbehy, prečo Luciano Pavarotti spieval v Košiciach, ako som sa zoznámil s Johannesom Boccatiom, ako to bolo s pitnou vodou v Košiciach, o stratenom Mlynskom náhone, môžeme hovoriť aj o lesoparku, detskej železnici, ako vznikla najväčšia zoologická záhrada. Myslím si, že je dobré zachovať to pre naše mesto,“ dodal.

Primátor Polaček mu ako dar odovzdal aj v koži viazané prvé vydanie knihy o Historickej radnici. „My sme sa rozhodli pánovi prezidentovi darovať kanceláriu, pracovňu, pretože toto je budova, ktorú obnovil, vybudoval. Je to niečo, čo dostalo ducha a život, a ja sa veľmi teším, že prijal takúto výzvu, aby pracovňu rozvíjal a naplnil vecami, ktoré sú jeho srdcu blízke a mohli ich obdivovať aj Košičania,“ povedal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko