Na hlavný obsah

Doba sa mení: V niektorých mestách si cigaretu nezapálite už ani v parkoch a na námestiach

Vo väčšine samospráv však špeciálne zákazy fajčenia neplatia.

Doba sa mení: V niektorých mestách si cigaretu nezapálite už ani v parkoch a na námestiach
Ilustračná snímka cigarety. Foto: RTVS

Samosprávy rozširujú plochy, na ktorých sa nesmie fajčiť, najnovšie sa to deje v Liptovskom Mikuláši. Nariadenie schválilo mestské zastupiteľstvo. Vo viacerých mestách sme zisťovali ako dodržiavajú zákaz.

V mikulášskych parkoch a na námestiach už nebude prekážať cigaretový dym a ohorky. S takouto víziou tunajší poslanci od nového roka zakázali fajčenie v jedenástich mestských parkoch, na námestiach, či cintorínoch.

„Sú to lokality, kde sa zdržuje veľký počet ľudí a je to lokalita, kde sa očakáva čisté životné prostredie aj pre mamičky s deťmi a rodiny,“ vysvetľuje vedúci odboru dopravy, životného prostredia a výstavby v Liptovskom Mikuláši Gabriel Lengyel.

Zákazu fajčenia na verejných priestranstvách v niektorých mestách sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Erik Vrábel:

Ľudia v Liptovskom Mikuláši si na toto nariadenie zatiaľ len zvykajú. Na jeho dodržiavanie dohliada mestská polícia. Fajčiarov kontrolujú cez verejné kamery, ako aj priamo v teréne. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 33 eur.

„Budeme to riešiť len napomínaním, kým si verejnosť uvedomí o aké VZN-ko ide a potom pristúpime aj k sankciám,“ priblížil zástupca náčelníka Mestskej polície v Liptovskom Mikuláši Igor Petra.

„Síce som fajčiar, ale súhlasím s tým. Nájdem si miesto tak, aby som neobmedzoval druhých. Musíme byť tolerantní k nefajčiarom lebo je to pre nich obťažujúce,“ vyhlásil jeden z obyvateľov.

Samosprávy majú voľné ruky

Zákon zakazuje fajčenie napríklad vo verejných budovách, či na zastávkach a staniciach verejnej dopravy. Každej samospráve však umožňuje takýto zákaz rozšíriť cez mestské nariadenia. Na námestí v Bánovciach nad Bebravou takto chránia nefajčiarov už takmer tri roky. V Rožňave sú to približne dva roky.

„Nepríde nám vhodné, aby na takýchto miestach bolo povolené fajčiť, nakoľko tým obmedzujeme malé deti a ohrozujeme ich zdravie,“ skonštatoval zástupca primátora mesta v Rožňave Michal Drengubiak.

„V uplynulom roku sme takto riešili až 74 priestupkov. Som presvedčený, že tento zákaz sa osvedčil a počet priestupkov nám primerane klesá,“ uviedol náčelník Mestskej polícia Rožňava Róbert Hanuštiak.

Vo väčšine samospráv však špeciálne zákazy fajčenia neplatia. Napríklad v Martine ich zaviesť chcú.

„Je najvyšší čas, aby sa týmto začali zaoberať aj naši poslanci. Opakovane máme sťažnosti predovšetkým od mamičiek,“ hovorí primátor Martina Ján Danko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny