Na hlavný obsah

Gymnáziám v Detve a Krupine pre prísne kritériá hrozil zánik, dnes to s nimi vyzerá úplne inak

Gymnázia nesú kritériá kvality.

Gymnáziám v Detve a Krupine pre prísne kritériá hrozil zánik, dnes to s nimi vyzerá úplne inak
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Gymnázium v Detve ani v Krupine nezrušia. Školám hrozil zánik pre nízky počet žiakov. Kritériá, ktoré museli splniť, aby ich nezatvorili, už Banskobystrický kraj vyžadovať nebude. Tvrdí, že školy sú kvalitné a v regiónoch majú svoje opodstatnenie.

Minimálne 29 žiakov v ročníku. To bola jedna z hlavných podmienok pre zachovanie gymnázií v Krupine a v Detve. BBSK prijal takéto uznesenie ešte v roku 2020 a školám dal na splnenie čas tri roky. Napokon ho však zrušil.

Ako sa darí slovenským gymnáziám zisťoval v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Marek Pivoluska:

„Budúcnosť týchto gymnázií z nášho pohľadu je istá. Je pre nás mimoriadne dôležité, aby sme zachovali školy, ktoré sú kvalitné. Tieto dve gymnáziá spĺňajú toto kritérium kvality,“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter.

„Dosahujeme dobré výsledky, momentálne máme dostatok žiakov. Máme kvalitný vzdelávací program. V rámci INEKO sme získali prvé miesto v umiestňovaní alebo v prijímaní žiakov na vysoké školy,“ ozrejmila riaditeľky Gymnázia Andreja Sládkoviča v Krupine Anna Borbuliaková.

„Gymnázium Andreja Sládkoviča do nášho mesta neodmysliteľne patrí, hovoria o tom aj dosiahnuté výsledky študentov tejto školy na rôznych podujatiach, rôznych súťažiach,“ vyjadril sa primátor Krupiny Radoslav Vazan.

Nárast záujmu zo strany žiakov

Obidve školy avizujú nárast záujmu o štúdium zo strany žiakov. „Teraz sme už limitovaní počtom žiakov 25, čo už je taký trošku prijateľnejší počet,“ povedal riaditeľ gymnázia v Detve Pavel Lalík.

„Záujem je približne taký ako vlani, čo sa pohybuje okolo 40 žiakov,“ dodala Borbuliaková. „Počty prvákov v poslednom roku boli optimistické. Takmer napĺňali naše stanovené ciele spred štyroch rokov,“ uviedol Lunter. Pre BBSK sa v novej koncepcii školstva stala jednou z priorít dostupnosť a aj to, aby študenti príliš skoro neodchádzali z regiónov.

„Štatisticky vidíme, že ak človek po základnej škole odíde zo svojho rodného mesta, je veľmi nízka pravdepodobnosť, že sa tam vráti. Prispieva to k vyľudňovaniu v jednotlivých regiónoch. Takéto malé rodinné komunitné gymnáziá sú tie, ktoré sú aj bezpečné z pohľadu šikany, kde sa ľudia poznajú,“ uviedol Ondrej Lunter.

V Krupine zaznamenali v posledných rokoch pomerne častý návrat študentov. Viac ako 40 sa ich po čase vrátilo z väčších miest naspäť na stredné školy v meste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny