Na hlavný obsah

Hlavný ťah do Poľska vedie cez most v havarijnom stave. Po mesiacoch mimoriadnej situácie prichádza zmena

Do obce priviezli náhradné premostenie.

Hlavný ťah do Poľska vedie cez most v havarijnom stave. Po mesiacoch mimoriadnej situácie prichádza zmena
Most v Tatranskej Javorine je v havarijnom stave. Foto: RTVS

Most v Tatranskej Javorine v časti Podspády je v havarijnom stave. Kým nepostavia nový, nahradí ho dočasný. Na hlavnom ťahu do Poľska už sedem mesiacov trvá mimoriadna situácia.

Po moste v Tatranskej Javorine jazdia autá v jednom jazdnom pruhu. Neexistuje alternatívna obchádzková trasa. Cestu prvej triedy často využívajú Slováci, ktorí smerujú do Poľska za nákupmi.

Viac o moste v havarijnom stave zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Miriam Hozzová:

„Nie len štvrtky, ale teraz cez zimnú sezónu je už vlastne vyťažená naplno turistami, takže tvorili sa aj kolóny,“ uviedol starosta Tatranskej Javoriny Miroslav Michaľák. Most poškodili viaceré povodne. Najvýraznejšia bola v roku 2018, kedy rozvodnený potok Javorinka strhol dom a turistické chodníky.

„Spravili také úpravy, aby troška aj vydržal ten most, no lenže časom sa rozpadáva čím viac. Museli sme aj vyhlásiť mimoriadnu situáciu,“ ozrejmil Michaľák. Už len niekoľko týždňov budú autá prechádzať po starom moste. Cez víkend priviezli železnú konštrukciu, ktorá zabezpečí náhradné premostenie.

„Tešíme sa veľmi z toho, že konečne sa to pohlo a že sa to opravuje. Pozerám, že akurát tam dávali nejaký náhradný, asi sa cez to bude jazdiť,“ povedala obyvateľka Tatranskej Javoriny Zuzana Gnebusová.

Stavbu spustia, až to dovolí počasie

„Presmerovanie dopravy na obchádzkovú trasu a začiatok prác na búraní starého a postavení nového mosta predpokladáme ihneď, ako to umožnia klimatické podmienky,“ priblížil hovorca Slovenskej správy ciest Martin Guzi.

Stavbu za takmer tri milióny eur by mali ukončiť v marci 2025. „Slovenská správa ciest vynaloží maximálne úsilie, aby nový most motoristom slúžil už do konca roka 2024,“ dodal Guzi.

„Poviem vám to tak, že troška taká hanba pre Slovensko, lebo keby to bolo v Poľsku, bývam od Poľska tri km, tam by to bolo urobené za mesiac,“ vyjadril sa k situácii obyvateľ obce Vladimír Miškovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny