Na hlavný obsah

Problém s líškami na základnej škole na Spiši pretrváva, poľovníci pripravili pasce

Všetci veria, že sa na to líšky ulakomia a zvieratá úspešne odchytia.

Problém s líškami na základnej škole na Spiši pretrváva, poľovníci pripravili pasce
Pasca na líšky. Foto: RTVS

Poľovníci pripravili pasce na líšky na základnej škole v Spišskej Novej Vsi. Zvieratá sa na dvore objavili v uplynulých dňoch. Vystrašili zamestnancov a aj žiakov.

Poľovníci prišli na školský dvor Základnej školy Nad Medzou s klietkou, do ktorej dali návnadu. Všetci veria, že sa na to líšky ulakomia a zvieratá úspešne odchytia.

Nie náhodou nastražili pascu na tomto mieste. „Keď sme so školníkom sledovali, najčastejšie sa pohybovali v tej zadnej časti. Je asi najväčší predpoklad, že by tu mohli mať nejakú noru,“ povedal zamestnanec ZŠ Nad Medzou v Spišskej Novej Vsi Roman Luňák.

Ako pasce fungujú? To priblížila v Správach RTVS z regiónov redaktorka Marie Balážová Melníková:

V škole líšky opäť zaregistrovali v utorok (30. 1.) ráno. „Od siedmej sme ich spozorovali na školskom dvore. Opäť obidve líšky. Hneď bol strach, panika, dokonca jedno dieťa sa bálo vojsť do školy,“ uviedla riaditeľka školy Tatiana Višňovská.

Pasca je nastavená a všetci čakajú, ako všetko dopadne. „Priblížime si to prostredníctvom kamery, ktorá vie zachytiť pohyb. A v prípade, že bude chytená do samotnej pasce, budeme už kontaktovať ľudí, ktorí ju zabezpečili,“ skonštatoval Luňák.

Podľa poľovníka existuje asi 20-percentná šanca, že dospelá líška vojde do pasce. „V prípade núdze budeme opäť kontaktovať kompetentných ľudí,“ podotkla zástupkyňa riaditeľky školy Andrea Petreková.

Poľovníci majú zakázané strieľať v intraviláne. Výnimkou by bol útok zvieraťa na človeka. Zodpovední už teraz hľadajú ďalšie možné riešenia pre prípad, že klietku s návnadou nájdu ráno prázdnu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny