Na hlavný obsah

SaS a PS podajú návrh na odvolanie M. Šimkovičovej, podporu majú aj z hnutia Slovensko

Začali zbierať podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdze.

SaS a PS podajú návrh na odvolanie M. Šimkovičovej, podporu majú aj z hnutia Slovensko
Ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Foto: TASR/Jaroslav Novák

SaS spolu s PS podajú návrh na odvolanie Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Žiadajú odchod ministerky kultúry z funkcie. Informovali o tom predstavitelia SaS na tlačovej konferencii s tým, že zbierajú podpisy pod zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR.

Podľa strany ministerka neprimerane zasahuje do slobody kultúry svojimi výrokmi a krokmi. „Sme presvedčení, že umenie je základom demokratickej spoločnosti,“ vyhlásila Mária Kolíková (SaS) a pripomenula, že okrem študentov vďačíme aj umelcom za zmeny v roku 1989. Kolíková podčiarkla význam slobody prejavu v umení v rámci demokracie.

Pozrite si časť tlačovej besedy SaS z relácie Aktuálne :24, na ktorej strana oznámila začiatok zberu podpisov na odvolanie M. Šimkovičovej:

M. Kolíková (SaS) k podaniu návrhu na odvolanie M. Šimkovičovej (nom. SNS).

Aj kultúra podľa nej upozorňuje na hodnotové súboje v spoločnosti. Pripomenula aj petíciu za odchod Šimkovičovej z funkcie, ktorú podpísalo už viac ako 150-tisíc ľudí.

SaS hovorí aj o homofóbnych a diskriminačných vyjadreniach ministerky, ktoré popierajú práva občanov a tiež inkluzívnu úlohu kultúry v spoločnosti. Strana upozornila aj na legislatívne zmeny a návrhy, ktoré sa týkajú rôznych fondov v oblasti kultúry, ale aj na zmeny vo financovaní RTVS. SaS za tým vidí snahu o politické ovládnutie inštitúcií v kultúre.

Podpora z hnutia Slovensko

Odvolanie Martiny Šimkovičovej podporí aj hnutie Slovensko. Šéfka rezortu kultúry podľa predsedu poslaneckého klubu hnutia Michala Šipoša od nástupu do funkcie „robí hanbu a devastuje kultúru“.

„Správa sa ako autokrat, stihla nám urobiť medzinárodnú hanbu v Česku aj v Rakúsku, naďalej konšpiruje v dezinformačných médiách. Toto si naša kultúra rozhodne nezaslúži,“ myslí si Šipoš.

K odvolávaniu Šimkovičovej sa vyjadrila aj exministerka kultúry Natália Milanová, ktorá v súčasnosti pôsobí v strane Igora Matoviča, nominantka SNS šíri nenávisť, ignoruje odbornosť, diskusiu, rozmanitosť a slobodu. Kritizovala aj obnovenie spolupráce s Ruskom a Bieloruskom, ktorú zrušila práve Milanová.

„Obnovenie spolupráce s Ruskom a Bieloruskom, ktorú sme zakázali, zrušenie verejných vypočutí na posty riaditeľov a riaditeliek organizácii, zrušenie dotačnej schémy na boj proti dezinformáciám, statusom podnecujúcim nenávisť, to je len zlomok zla, ktoré stihla za tých necelých 100 dní napáchať,“ dodala.

V súčasnosti stále aj zber podpisov v otvorenej výzve ministerke Šimkovičovej, ktorá rovnako volá po jej odstúpení. K strede (24. 1.) sa pod ňu podpísalo vyše 177,5-tisíca signatárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko