Na hlavný obsah

Štát nemá dostatočnú kontrolu nad núdzovými zásobami ropy na Slovensku, zistili kontrolóri z NKÚ

Podľa nich je systém neprehľadný a plytvá sa v ňom.

Štát nemá dostatočnú kontrolu nad núdzovými zásobami ropy na Slovensku, zistili kontrolóri z NKÚ
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Štát nemá dostatočnú kontrolu nad núdzovými zásobami ropy a ropných produktov. Zistili to kontrolóri Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Podľa nich je systém neprehľadný a plytvá sa v ňom. Rezort hospodárstva bude situáciu riešiť.

Šéf NKÚ Ľubomír Andrassy objasňuje, že ešte pred desiatimi rokmi mal dohľad nad núdzovými zásobami ropy a ropných produktov výlučne štát. A to cez Správu štátnych hmotných rezerv (SŠHR) a štátnu spoločnosť Transpetrol.

Nahradil ho agentúrny systém. Jeho súčasťou sú aj súkromné firmy. Národní kontrolóri pred dvomi rokmi počas prvej kontroly zistili, že štát má pri spravovaní núdzových zásob ropy len minimálny vplyv.

Štátnej kontrole nad zásobami ropy sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Štátne hmotné rezervy, ktoré zodpovedajú za mimoriadne situácie, ktoré by mohli nastať aj v kontexte dostatočného množstva ropy alebo ropných produktov, tak stratili významnejší vplyv na fungovanie týchto spoločností,“ priblížil Andrassy.

„Spoločnosť pre skladovanie disponuje v agentúre 70 percentami hlasovacích práv, čím je zabezpečený rozhodujúci vplyv štátu,“ uviedol v stanovisku predseda SŠHR Ján Rudolf.

„Aj napriek tomu, že štát má 70 percent, reálne dnes v týchto spoločnostiach reálny dosah na výkon nemá takmer žiadny. Celý tento model je nastavený na aktivitách súkromného partnera,“ argumentuje Andrassy.

Kontrolu zopakovali s rovnakým výsledkom

Predseda NKÚ dodáva, že vlani kontrolu zopakovali. V neprehľadnom a ťažko kontrolovateľnom systéme sa nič nezmenilo. Štát na tom ročne stráca okolo 190 miliónov eur ročne.

„Zistili sme, že sa vzťahy nezmenili, že náklady agentúry, ale aj spoločnosti pre správu tejto agendy sa navýšili. Navýšili sa výdaje na propagáciu, na rôzne darčeky, v niekoľko desiatok tisícových hodnotách,“ uzavrel Andrassy.

„Nevýhodou z pohľadu motoristov je určite to, že v tomto systéme sú to práve oni, ktorí sa podieľajú na financovaní systému, pretože náklady na núdzové zásoby ropy sú obsiahnuté v cenách palív,“ vysvetlil analytik Radovan Potočár.

„Nové vedenie Ministerstva hospodárstva SR sa bude danou situáciou zaoberať,“ prisľúbila hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík. NKÚ odporúča, aby štát prevzal nad riadením strategických zásob ropy, benzínu a nafty úplnú kontrolu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika