Na hlavný obsah

V stredu pokračoval proces so Štefanom Kuffom a jeho dvoma synmi v kauze bitky farmára

Obžalovaní svoju vinu popierajú.

V stredu pokračoval proces so Štefanom Kuffom a jeho dvoma synmi v kauze bitky farmára
Na snímke vpravo Štefan Kuffa, oproti nemu Gregor Kuffa a chrbtom právna zástupkyňa obžalovaných Natália Trubanová. Foto: TASR/Adriána Hudecová

Na okresnom súde v Kežmarku pokračuje súdny proces v kauze, ktorá súvisí s údajným fyzickým napadnutím farmára. Obžalobe z prečinu nebezpečného vyhrážania čelia Filip Kuffa a Štefan Kuffa, štátni tajomníci Ministerstva životného prostredia, spolu s ďalším príbuzným.

Súd v kauze rozhoduje o tom, či Štefan Kuffa a jeho dvaja synovia zbili farmára pri obhliadke sporného poľnohospodárskeho pozemku. „Rozhodne o tom súd, ale ja v každom prípade verím klientovi, že to, čo dnes vypovedal pred súdom, je jednoznačne pravda,“ povedal právny zástupca poškodeného Pavol Antoš.

Poškodený farmár vo svedeckej výpovedi opísal, ako ho v júli roku 2021 na poľnej ceste najskôr slovne a potom aj fyzicky napadli traja obžalovaní. Pre obavy o život podal trestné oznámenie. Svoju výpoveď komentovať nechcel , po zverejnení kauzy v auguste 2022 hovoril o strachu o život.

Viac o súdnom procese Kuffovcov zisťovala v relácii Správy RTVS z regiónov redaktorka Ivana Ratkovská:

„Pán Gregor Kuffa ma priľahol, zvalil na sedadlo spolujazdca a Štefan Kuffa mi krútil nos a nadával do hajzlov. A vlastne ešte mi Filip chytil nohy v oblasti členkov a Štefan Kuffa mi udieral päsťou do oblasti slabín,“ opísal ešte v auguste 2022 poškodený farmár Radoslav Ksiažek.

Všetci traja obžalovaní vo výpovedi pred sudcom ešte v septembri vyhlásili, že sú nevinní. Kauzu vnímajú ako pomstu za to, že sa dostali pre spornú pôdu do konfliktu s miestnou podnikateľkou, pre ktorú poškodený farmár pracoval.

„Ja to stále vnímam ako politický proces, politické prenasledovanie. Tá druhá strana klame, aby zakrývali podvodnú činnosť, ktorú robia a robili aj v minulosti,“ uviedol obžalovaný Filip Kuffa.

„Predmetom tohto konania je ľudovo povedané grobiánstvo. Otázne je, či k nemu došlo alebo nedošlo zo strany Kuffovcov, o tom rozhodne súd. Ale akákoľvek politická motivácia je v tomto prípade absolútne vylúčená,“ ozrejmil Pavol Antoš.

O kauze hovorí aj politológ

Proces je mimoriadne sledovaný aj preto, že obžalovaní sú vysokí štátni úradníci na ministerstve životného prostredia. „V podstate nás chcú tlačiť kdesi do kúta, že sa budeme báť a budú nás zastrašovať, tak to takto nebude,“ povedal obžalovaný Štefan Kuffa.

„Nepridáva politikovi na politických bodoch to, ak je obvinený, ak má opletačky s políciou, prokuratúrou alebo so súdmi,“ vyjadril sa k situácii politológ z Prešovskej univerzity Michal Cirner.

Kým súd nerozhodne, platí prezumpcia neviny. Politológ dodáva, že v zahraničí, ak na politika padne čo i len tieň podozrenia, odstúpi z funkcie. U nás to také bežné nie je. Súdny proces bude pokračovať v apríli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko