Na hlavný obsah

Svedok spochybnil korupciu v prípade kauzy guvernéra NBS Petra Kažimíra

Obžalovaný vinu naďalej popiera.

Svedok spochybnil korupciu v prípade kauzy guvernéra NBS Petra Kažimíra
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo hlavné pojednávanie v prípade obžaloby guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra. Pred senát sa postavil ďalší svedok. Dokazovanie v prípade sa stále neskončilo.

Peter Kažimír mal podľa obžaloby na prelome rokov 2017 a 2018, vtedy ešte ako minister financií, podplatiť Františka Imreczeho, ktorý v tom čase stál na čele finančnej správy.

Takmer 50-tisíc eur mu mal dať za to, aby urýchlil vyplatenie vratiek z daní pre viaceré firmy v hodnote asi 3 milióny eur. Advokát, ktorý firmy na súdoch zastupoval, spochybňuje akúkoľvek korupciu. Tvrdí, že vyplatenie vratiek sa, naopak, nijako neurýchlilo.

„Tú vratku DPH uplatnili v roku 2012 a dostali konečnú čiastku až v roku 2018, čo je dosť dlhá doba,“ povedal vtedajší právny zástupca spoločností Loject Milan Škultéty. „Počas môjho pôsobenia na ministerstve financií rezort rozhodol v správnom konaní proti záujmu spoločností Loject 1 až 6,“ uviedol obžalovaný Peter Kažimír.

„Keď už chcel intervenovať, tak mohol zavolať riaditeľovi finančnej správy,“ povedal Škultéty. Zároveň doplnil, že Kažimíra nikdy v živote nevidel.

Hlavné pojednávanie s guvernérom NBS Petrom Kažimírom pre spravodajstvo RTVS sledoval redaktor Radoslav Šebo:

Vypovedal aj František Imrecze

Pred súdom ešte vlani vypovedal aj František Imrecze, ktorý tvrdil senátu, že peniaze od Petra Kažimíra dostal. Jeho výpoveď vtedy posudzovala aj znalkyňa, podľa ktorej bola zo psychologického hľadiska vierohodná.

„Ja som znalec, ktorý robí už 30 rokov, takže nedovolila by som si niečo napísať, čo nie je,“ povedala znalkyňa v odbore klinická psychológia Zuzana Bieliková.

„Moje obvinenie je absurdné a je založené iba a len na lživej výpovedi jedného kajúcnika,“ povedal Peter Kažimír.

Proces s obžalovaným guvernérom NBS Petrom Kažimírom bude na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku ešte pokračovať. Vytýčené sú ďalšie dve pojednávania, a to na 19. januára a 9. februára.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko