Na hlavný obsah

Prehľad sviatkov na rok 2024: Zrušený deň pracovného pokoja voľno neovplyvní, dlhší víkend Slovákov poteší iba dvakrát

Tri sviatky padnú na víkend.

Prehľad sviatkov na rok 2024: Zrušený deň pracovného pokoja voľno neovplyvní, dlhší víkend Slovákov poteší iba dvakrát
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovensko patrí dlhodobo ku krajinám s najväčším počtom dní pracovného pokoja. I keď parlament na návrh vládnej koalície v novembri jeden z nich zrušil, zostáva ich ešte 14. Prinášame prehľad o tom, na aké dni sviatky pripadnú.

Na víkend pripadnú tri dni pracovného pokoja, čo pre viacero Slovákov znamená o tri dni voľna menej. Ide o 6. január – Zjavenie Pána, 15. september – Sedembolestnú Pannu Máriu a 17. november – Deň boja za slobodu a demokraciu.

Predĺžený víkend, pokiaľ nerátame 1. január a Veľkú noc, Slovákom sviatky zabezpečia tento rok len dvakrát. V júli to bude hneď prvý víkend v mesiaci vďaka 5. júlu, Sviatku sv. Cyrila a Metoda, ktorí pripadá na piatok. Ďalší príde až o takmer štyri mesiace neskôr. V novembri sa o to postará sviatok Všetkých svätých, 1. november padá tiež na piatok.

Dátum (deň)Názov sviatku/dňa pracovného pokoja
1. január (pondelok)Deň vzniku Slovenskej republiky
6. január (sobota)Zjavenie Pána (Traja králi a vianočný sviatok pravoslávnych kresťanov)
29. marec (piatok)Veľký piatok
1. apríl (pondelok)Veľkonočný pondelok
1. máj (streda)Sviatok práce
8. máj (streda)Deň víťazstva nad fašizmom
5. júl (piatok)Sviatok sv. Cyrila a Metoda
29. august (štvrtok)Výročie Slovenského národného povstania
15. september (nedeľa)Sedembolestná Panna Mária
1. november (piatok)sviatok Všetkých svätých
17. november (nedeľa)Deň boja za slobodu a demokraciu
24. december (utorok)Štedrý deň
25. december (streda)Prvý sviatok vianočný
26. december (štvrtok)Druhý sviatok vianočný

Ako si spraviť voľné týždne

Sviatky, ktoré pripadnú na utorok alebo štvrtok ponúkajú možnosť predĺženého víkendu bez toho, aby sme využili priveľa dní dovolenky. Štvordňový víkend s použitím jedného dňa dovolenky si vieme vybaviť koncom augusta. Dovolenka v piatok 30. augusta by vďaka sviatku 29. augusta, ktorý bude vo štvrtok, stačila na štvordňový víkend.

Takýto luxus poskytuje tento rok len hŕstka sviatkov, nakoľko viacero dní pracovného pokoja pripadá na stredu alebo práve na víkend.

Štedrý deň tento rok vychádza na utorok. Dovolenka v pondelok 23. decembra a v piatok 27. decembra by zaistili, že by na oddych vyšlo, ak zarátame oba víkendy, ktoré sviatočný týždeň ohraničujú, deväť dní.

Čo sa týka osláv nového roka, 1. január 2025 vychádza na stred týždňa. Znamená to, že ak by sme si chceli urobiť voľno pred aj po sviatku Vzniku Slovenskej republiky, museli by sme na to minúť štyri dni dovolenky.

Napriek tomu, že došlo k zrušeniu 1. septembra, teda Dňa Ústavy SR, ako dňa pracovného pokoja, počet dní pracovného pokoja to v roku 2024 nijak neovplyvní. Štátny sviatok totiž pripadá na nedeľu.

Ďalším štátnym sviatkom, ktorý nie je dňom pracovného pokoja, je 28. október, teda Deň vzniku samostatného československého štátu. Predtým išlo o pamätný deň, novelou zákona o sviatkoch z roku 2020 sa ale zaradil medzi štátne sviatky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko