Na hlavný obsah

Ukrajinské strely zasiahli leteckú základňu na Rusmi ovládanom Kryme, oznámil veliteľ ukrajinského letectva

Rusko v roku 2014 pripojilo Krym k svojmu územiu.

Ukrajinské strely zasiahli leteckú základňu na Rusmi ovládanom Kryme, oznámil veliteľ ukrajinského letectva
Ilustračná snímka - výbuch na Kryme. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily v stredu (31. 1.) popoludní vypálili 20 rakiet na oblasť Čierneho mora a polostrov Krym ovládaný Ruskom, uviedlo ruské ministerstvo obrany. Na polostrove sa im podarilo zasiahnuť leteckú základňu Belbek, naznačil na sociálnej sieti Telegram veliteľ ukrajinského letectva Mykola Oleščuk.

„Vedeli ste, že v ukrajinskom letectve je 204. Sevastopolská brigáda taktického letectva? Tak jej domovskou základňou je letisko Belbek! Ukrajinskí letci sa určite na svoje domovské letisko vrátia. A zatiaľ ďakujem všetkým, ktorí sa podieľajú na očisťovaní Krymu od ruskej prítomnosti,“ napísal Oleščuk. Pripojil videozáznam zachytávajúci dym stúpajúci k oblohe a zvuky explózie.

Rusko v roku 2014 v rozpore s medzinárodným právom pripojilo ukrajinský Krym k svojmu územiu. Vtedy tiež obsadilo vojenskú infraštruktúru na polostrove, vrátane letiska Belbek.

Ruské ministerstvo obrany vo svojom vyhlásení na telegrame napísalo, že ukrajinské útoky odrazila ruská protivzdušná obrana. Ministerstvo však uviedlo, že úlomky zostrelených rakiet spadli na území vojenského areálu v Ljubymivke na sevastopoľskom predmestí, ale že na leteckej technike škody nespôsobili. Ljubymivka leží neďaleko od Belbeku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet