Na hlavný obsah

V okrese Rimavská Sobota sa prepadla časť cesty. Pre dve obce je to jediné spojenie so svetom

Pre obyvateľov obcí Belín a Sútor má cesta strategický význam.

V okrese Rimavská Sobota sa prepadla časť cesty. Pre dve obce je to jediné spojenie so svetom
V okrese Rimavská Sobota sa prepadla časť cesty tretej triedy. Foto: RTVS

V okrese Rimavská Sobota sa prepadla časť cesty tretej triedy. Opravovali ju iba pred necelými dvoma rokmi. Cestári budú zisťovať príčinu poklesu.

Niekoľkometrový úsek uprostred kopca pri obci Belín sa začal postupne prepadávať od Vianoc. Našťastie dopravu to obmedzuje iba čiastočne.

Na stav cesty v okrese Rimavská Sobota sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Radovan Kondrlík:

„Cesta je prejazdná v jednom jazdnom pruhu. Osadili tam dočasné dopravné značenie, takže prosíme všetkých, aby rešpektovali tieto značky,“ povedala manažérka Regionálnej správy ciest BBSK Martina Straková.

Pre obyvateľov obcí Belín a Sútor má cesta strategický význam. Ide o ich jedinú spojnicu s okolím. Veria, že pokles nebude pokračovať.

„Keď sa to celé prepadne, tak sme v podstate odrezaní od sveta. Dúfam, že sa to bude čím skôr riešiť. Počasie však je, aké je. Všetci chápeme, že sa to nedá tak rýchlo opraviť,“ uviedol starosta obce Belín Ivan Očenáš.

Musia vykonať geologický prieskum

Podľa regionálnej správy ciest sa najprv musí vykonať geologický prieskum. Manažérka Regionálnej správy ciest BBSK Martina Straková vysvetlila, že prieskum stanoví dôvod prepadu a až potom sa rozhodne o ďalšom postupe. „Pravdepodobne sa obstará dodávateľ,“ doplnila.

Starosta Belína hovorí, že svah, na ktorom cesta stojí, je nestabilný a zosúva sa. Navyše leží neďaleko oblasti s premočenou pôdou. Tá výrazne nasiakla vodou po minuloročných povodniach.

Kompetentní nateraz nevedia odhadnúť, ako dlho bude trvať geologický prieskum, oprava cesty a koľko to bude stáť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny