Na hlavný obsah

Západ by mal sprísniť sankcie voči Rusku a Ukrajine dodať strely s dlhým doletom, vyzvalo Poľsko

Vyhlásil to poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski.

Západ by mal sprísniť sankcie voči Rusku a Ukrajine dodať strely s dlhým doletom, vyzvalo Poľsko
Hasič hasí požiar plynového potrubia, ktoré sa poškodilo pri ruskom raketovom útoku v Kyjeve na Ukrajine v utorok 2. januára 2024. Foto: TASR/AP

Západ by mal v reakcii na posledné ruské útoky proti Ukrajine sprísniť sankcie voči Rusku a dodať Ukrajine strely s dlhým doletom. Vyzval na to poľský minister zahraničia Radoslaw Sikorski. Na jeho vyjadrenie upozornili ukrajinské médiá či agentúra Reuters.

„Na najnovší útok proti Ukrajine by sme mali odpovedať jazykom, ktorému (ruský prezident Vladimir) Putin rozumie: sprísnením sankcií, aby nemohol vyrábať nové zbrane s pašovanými súčiastkami, a tým, že Kyjevu poskytneme strely dlhého doletu, ktoré umožnia zasiahnuť odpaľovacie miesta a veliteľské centrá,“ napísal Sikorski na sociálnej sieti X.

Rusko v utorok (2. 1.) podniklo rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, ktorý si podľa úradov vyžiadal najmenej päť obetí a 130 zranených. Hlavnými cieľmi boli dve najväčšie mestá, Kyjev a Charkov.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba následne vyzval Západ k rozhodnej reakcii. Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila význam vojenskej pomoci Ukrajine, aby sa mohla brániť proti ruskej agresii, pripomenul denník Ukrajinska pravda na svojom webe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet