Na hlavný obsah

Putinov odporca Nadeždin môže kritizovať vojnu na Ukrajine iba preto, lebo mu to Kremeľ umožnil, myslí si analytik

Podľa neho majú ruské voľby za cieľ potvrdiť vo funkcii Vladimira Putina.

Putinov odporca Nadeždin môže kritizovať vojnu na Ukrajine iba preto, lebo mu to Kremeľ umožnil, myslí si analytik
Na snímke zľava V. Putin a B. Nadeždin.a Foto: TASR/AP, koláž RTVS

Ján Šír z Inštitútu medzinárodných štúdií Karlovej univerzity v Prahe naznačil, že ruské voľby sú iba potvrdením funkcie Vladimira Putina.

Podľa neho nemôže kandidovať niekto, kto nemá súhlas od vedenia štátu. Ostatní kandidáti sa môžu stretnúť s problémami a diskreditáciou.

Ruská ústredná volebná komisia oznámila výsledky kontroly podpisových listín, ktoré minulý týždeň odovzdali kandidáti do prezidentských volieb Boris Nadeždin a Sergej Malinkovič.

Komisia uviedla, že 15 percent podpisov podporovateľov, ktoré predložil politik a odporca ruskej invázie na Ukrajinu Nadeždin, je neplatných.

Prvotná analýza podpisov údajne ukázala, že niektorí zo signatárov už zomreli. Podľa agentúry Reuters aj keď Nadeždinovi komisia povolí kandidovať, Putinovu dlhodobú dominanciu neohrozí.

Analytik Ján Šír si myslí, že splniť kandidátske podmienky v Rusku je reálne iba v prípade, že s tým súhlasí samotný Kremeľ.

„V prípade Nadeždina ešte nevieme, či s tým vedenie štátu súhlasí. Môže nastať situácia, že všetci kandidáti, teda okrem Vladimira Putina, sa stretnú s problémami, ktoré ich zdiskreditujú,“ povedal Šír.

Okolo jeho osoby je veľa otázok

Podľa odborníka majú ruské voľby za cieľ potvrdiť vo funkcii Vladimira Putina. „Nadeždin na seba upozornil tým, že sa postavil za ukončenie vojny s Ukrajinou,“ doplnil s tým, že okolo jeho osoby je veľa otázok.

Podľa Šíra môže Nadeždin kritizovať vojnu na Ukrajine iba preto, lebo mu to Kremeľ umožnil. „Moderná spoločnosť je natoľko komplikovaná, že držať totálnu cenzúru nie je vždy prospešné. Občas je dobré, keď aj v brutálnom diktátorskom režime, akým je aj ten ruský, ukážu, že niektoré odchýlky od hlavnej línie sú prípustné, pokiaľ teda nespochybňujú základy, na ktorých režim stojí,“ podotkol Šír s tým, že to je zrejme aj prípad Nadeždina.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet