Na hlavný obsah

Daňová megakauza opäť na súde: Cez fiktívne firmy mali obžalovaní okradnúť štát o vyše 20 miliónov eur

Obžalovaných je 21 osôb, vypovedať prišli len tri.

Daňová megakauza opäť na súde: Cez fiktívne firmy mali obžalovaní okradnúť štát o vyše 20 miliónov eur
Pojednávanie na ŠTS v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Banskej Bystrici pokračuje pojednávanie v daňovej megakauze. Obžalovaných je 21 osôb. Organizovaná skupina si mala cez fiktívne firmy uplatňovať nadmerné odpočty DPH za vyše 20 miliónov eur.

Z vyše dvoch desiatok obžalovaných sa vo štvrtok (15. 2.) na ŠTS dostavili len tri osoby. Väčšina z nich požiadala, aby sa pojednávanie konalo v ich neprítomnosti.

Jedným z prítomných obžalovaných bol Gabriel Klein. Podnikateľa obžaloba považuje za lídra organizovanej skupiny. Na súd prišla aj manželka exriaditeľa Daňového úradu v Košiciach Iva Prokopiča, ktorý sa mal tiež podieľať na vedení organizovanej skupiny. Spolu rozdávali peniaze aj úlohy. Treťou prítomnou obžalovanou bola ekonómka jednej z Kleinovych firiem.

Súdne pojednávanie v daňovej megakauze v relácii Aktuálne :24 sledoval redaktor RTVS Marek Pivoluska:

Obe ženy sa vyjadrili k minulej výpovedi podnikateľa Kleina. Bývalá ekonómka tvrdila, že podnikateľ o nej nevypovedal pravdivo. Tvrdila, že pre jeho firmu pracovala len rok a následne podala výpoveď, vadili jej podmienky vo firme a vzťah so šéfom. Snažila sa preukázať, že nevedela o žiadnych fiktívnych obchodoch ani o plánoch spoločnosti.

Prokopičova bývalá manželka hovorila o tom, ako sa jej s exmanželom začali kaziť vzťahy po tom, ako začal kariérne rásť a stretávať sa s pochybnými ľuďmi. Pod jeho vplyvom mala podpísať zmluvu, o ktorej obsahu bližšie nevedela. Neskôr od polície zistila, že išlo o pôžičky. Práve na základe tejto zmluvy bola spoluobvinená. Tvrdí, že nikdy nepracovala pre žiadnu zločineckú skupinu a ani nedostávala od takejto skupiny peniaze za svoju činnosť.

Následne sa čítali znalecké posudky, analyzovali rôzne faktúry. ďalej bude súdne pojednávanie pokračovať čítaním listinných dôkazov.

Obžalovaní údajne zakladali fiktívne firmy, ktoré medzi sebou obchodovali. Vystavovali nepravdivé účtovné doklady a následne si uplatňovali nadmerné odpočty z DPH za viac ako 20 miliónov eur. K daňovým podvodom malo podľa obžaloby dôjsť medzi rokmi 2007 a 2009.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko