Na hlavný obsah

Drony zasiahli územie Ukrajiny aj Ruska: Kyjev hlási 11 zostrelených strojov, Kremeľ tri

Rusko útočilo aj raketami.

Drony zasiahli územie Ukrajiny aj Ruska: Kyjev hlási 11 zostrelených strojov, Kremeľ tri
Archívna snímka: Požiar stanice v Kosťantynivke 25. februára 2024 po ruskom útoku. Foto: TASR/AP

Rusko v noci na utorok (27. 2.) podniklo ďalší vzdušný úder na Ukrajinu. Tentokrát využilo 13 bezpilotných lietadiel a salvy rakiet. Systémy protivzdušnej obrany zničili 11 dronov a dve riadené strely nad viacerými regiónmi. Uviedlo vo vyhlásení ukrajinské letectvo.

Ruské ministerstvo obrany podľa agentúry TASS oznámilo, že nad ruským územím zostrelilo tri ukrajinské drony.

Celkovo Rusko vyslalo na Ukrajinu 13 dronov, štyri riadené strely, jednu strelu zem-vzduch a balistické rakety. Uviedli ukrajinské vzdušné sily na telegrame. Protivzdušná obrana zničila väčšinu z nich nad Charkovskou a Sumskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, Chmelnyckou na západe a Dnepropetrovskou a Kirovohradskou oblasťou v centrálnej časti krajiny.

Nie je bezprostredne jasné, koľko balistických rakiet Rusko celkom vypustilo. Nie je jasné ani to, čo sa stalo so strelami a bezpilotnými lietadlami, ktoré nezostrelila protivzdušná obrana. Podotkla agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo vnútra neskôr uviedlo, že Rusko v noci na dnes zasiahlo bližšie nespresnenú vzdelávaciu inštitúciu v dedine Dovžyk, ktorá leží v Charkovskej oblasti zhruba 30 kilometrov od ruských hraníc. Pri dronových útokoch sa nikto nezranil. Zničili však trojposchodovú budovu a na mieste prepukol požiar. Oheň sa podarilo uhasiť.

Ruská protivzdušná obrana podľa ruského ministerstva obrany zostrelila dva ukrajinské drony na Brjansku oblasť a jeden ďalší nad Belgorodskou oblasťou. Ďalšie podrobnosti úrad nezverejnil.

V sobotu (24. 2.) uplynuli dva roky vpádu ruských vojakov do krajiny. Francúzsky prezident Emmanuel Macron na záver pondelkového summitu o pomoci Ukrajine, ktorý pri tejto príležitosti zvolal do Paríža, ohlásil vznik koalície pre dodávky rakiet stredného a dlhého doletu Kyjevu. Európania sa podľa neho domnievajú, že porážka Ruska predstavuje nevyhnutnú podmienku pre bezpečnosť Európy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet