Na hlavný obsah

Dvoch Čechov, ktorí uviazli v rakúskych Alpách, zachránili pomocou vrtuľníka

Muži sa nachádzali v prístrešku vo výške 3 205 metrov nad morom.

Dvoch Čechov, ktorí uviazli v rakúskych Alpách, zachránili pomocou vrtuľníka
Na ilustračnej snímke záchranársky vrtuľník. Foto: TASR/AP

Dvojicu zranených českých horolezcov, ktorí boli od nedele uviaznutí na vrchu Grossglockner v rakúskych Alpách, sa v utorok (6. 2.) podarilo zachrániť pomocou vrtuľníka. Informovala agentúra APA.

Muži vo veku 25 a 39 rokov sa nachádzali v prístrešku vo výške 3 205 metrov nad morom. Policajný vrtuľník ich zachránil pomocou lana a previezol na vyhliadku Franz-Josefs-Höhe v nižšej nadmorskej výške, kde ich vyzdvihol záchranársky vrtuľník, uviedla polícia.

Horolezci v nedeľu v núdzovom telefonáte oznámili, že pri páde skaly v severnej stene Grossglocknera utrpeli zranenia.

Podarilo sa im však uchýliť do bivaku Glockner v nadmorskej výške 3205 metrov. Ide o kovový kontajner postavený v roku 2020 na oceľovej konštrukcii. Bežne ponúka miesto pre 15 osôb, no v núdzi sa ich tam zmestí aj viac.

Pre silný vietor nevyšli pokusy o záchranu vrtuľníkom v nedeľu a v pondelok. V pondelok popoludní sa vrtuľník k horolezcom priblížil na približne 20 metrov, vietor však bol prisilný, povedal Horst Wohlgemuth z miestnej polície.

Obaja horolezci uvádzali, že majú dostatok potravín a v bivaku môžu zotrvať ešte dlhšie. Ich zranenia nie sú vážne. Jeden z nich má poranené plece a druhý nohu, napísal denník Kleine Zeitung.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet