Na hlavný obsah

Cenu Univerzitný športovec roka 2023 získala atlétka Forsterová

Forsterová v novembri triumfovala aj v ankete Atlét roka.

Cenu Univerzitný športovec roka 2023 získala atlétka Forsterová
Na snímke ocenenia počas vyhlásenia výsledkov ankety Univerzitný športovec roka 2023. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Ocenenie Univerzitný športovec roka 2023 získala atlétka Viktória Forsterová. Výsledky ankety Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) vyhlásili v stredu (6. 12.) na slávnostnom galavečere v Aule Dionýza Ilkoviča Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

V ankete zvíťazila Forsterová, ktorá získala zlatú medailu v behu na 100 metrov prekážok na 31. Svetových univerzitných hrách FISU v čínskom meste Čcheng-tu. Svojím titulom vytvorila vďaka času 12,72 s nový slovenský rekord a splnila aj olympijský kvalifikačný limit na OH 2024 (12,77). Na podujatí získala aj striebro na hladkej stovke.

Na druhom mieste sa umiestnil ženský tím chodkýň na 20 km v zložení Hana Burzalová, Alžbeta Raganová a Ema Hačundová. Tie získali druhé striebro pre Slovensko na Svetových univerzitných hrách. Tretiu priečku obsadila skikrosárka Nikola Fričová. Študentka Fakulty telesnej výchovy a športu sa tešila rovnako zo zisku striebra na Svetovej zimnej univerziáde v Lake Placid.

Na domáckej pôde sa najúspešnejšími kolektívmi v najvyššej národnej lige stali Volejbalový klub Slávia EUBA a atletický oddiel STU Bratislava. Slávia je jeden z najúspešnejších ženských volejbalových tímov na Slovensku a v Európe. V uplynulej sezóne získala štvrtý majstrovský titul za sebou a celkovo svoj 21. Ako prvé sa navyše zapísali na putovnú trofej, Pohár Hildy Mazúrovej. TJ Slávia STU získala v roku 2023 titul majstrov i majsteriek Slovenska.

Najúspešnejšou univerzitou sa stala Univerzita Matej Bela v Banskej Bystrici, ktorú reprezentovalo najviac športovcov na univerzitných svetových a európskych súťažiach FISU, EUSA, univerzitných majstrovstvách sveta a Európy. Zároveň získala 1. miesto na Finále Univerzít Slovenskej republiky v roku 2023 v basketbale žien. Extraligový tím žien BK ŠK UMB skončil v sezóne 2022/23 na 7. mieste.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport