Na hlavný obsah

Viktória Forsterová získala prvýkrát v kariére ocenenie Atlét roka

Minuloročný víťaz Ján Volko obsadil druhú priečku.

Viktória Forsterová získala prvýkrát v kariére ocenenie Atlét roka
Na snímke prvá v kategórii Atlét roka 2023 - dospelí Viktória Forsterová počas tlačovej konferencie pred vyhlásením ankety Atlét roka 2023, Foto: TASR

Ocenenie Atlét roka získala prvýkrát v kariére Viktória Forsterová. Minuloročný víťaz Ján Volko obsadil v 31. ročníku ankety Slovenského atletického zväzu (SAZ) 2. miesto, tretiu pozíciu pridelili hlasujúci Gabriele Gajanovej.

Dvadsaťjedenročná Forsterová v tejto sezóne vylepšila národné rekordy na 100 m prek. i hladkej stovke. V oboch disciplínach zároveň získala aj medailu na univerziáde v Čcheng-tu, na najkratších prekážkach zlato a na stovke striebro.

Na 110 m prek. posunula svoj vlastný slovenský rekord na úroveň 12,72 sekundy a dosiahla tak aj na prísny limit pre OH 2024 v Paríži. Stovku zabehla na mítingu PTS v Banskej Bystrici za 11,26, čím po 55 rokoch prekonala na prvom mieste slovenských tabuliek Evu Gleskovú-Lehockú, ktorá ešte na mexickej olympiáde v roku 1968 zabehla 11,29. Forsterová dokázala zlepšiť aj úroveň slovenského halového rekordu na 60 m prek. na 8,03 s.

Prvá priečka v ankete patrila Forsterovej aj v kategórii mládeže. „Je to milé prekvapenie a motivácia do budúceho roku. Ak budem chcieť zopakovať tento úspech, bude musieť prísť dobrý výsledok na významnejšom podujatí. Urobím všetko pre to, aby prišiel.“

Volko Forsterovej úspech praje

Volko sa opäť dokázal kvalitne pripraviť na halovú sezónu a na európskom šampionáte si štvrtýkrát v sérii zabehol finále 60 m. V Istanbule obsadil 5. miesto. Na Európskych hrách v Chorzówe získal bronzovú medailu na 200 m, v rovnakej disciplíne na univerziáde skončil štvrtý.

V ankete nedokázal triumfovať po štvrtýkrát, no to ho nemrzelo. „Viktória bola v uplynulej sezóne lepšia. To je prirodzený cyklus aj v atletike, raz ste hore a inokedy dole. Prajem jej to. Verím, že to nie je poslednýkrát, čo triumfovala. Ak by som mal niečo na uplynulej sezóne zmeniť, tak by som bol najradšej zdravší na univerziáde. Teraz snívam o ďalšej olympiáde. Cesta do Paríža bude náročná, no mám okolo seba skvelý tím. Dorastajú mi dobrí sparingoví partneri, ktorí ma už v istých momentoch aj predbiehajú. Hlavné je, aby som zostal zdravý a uvidíme, čo sa stane potom,“ zhodnotil sezónu Volko.

Gajanová premiérovo v prvej trojke

Gajanová sa na 800 m dokázala po prvý raz v kariére dostať pod dve minúty, na mítingu Diamantovej ligy v Paríži zabehla 1:59,86 min. Na Európskych hrách predviedla výkon 1:59,92 a získala bronz.

Na vrcholných podujatiach mala smolu. Na halových ME jej k postupu do finále tesne nestačil ani nový slovenský rekord 2:01,70, ktorým po 36 rokoch zosunula z prvej pozície slovenských tabuliek Gabrielu Sedlákovú. Obsadila celkové 9. miesto.

Prvá pod čiarou skončila aj na MS v Budapešti, keď predviedla najrýchlejší nepostupový čas v histórii rozbehov. V prvej trojke ankety sa ocitla premiérovo. „Je pre mňa veľká pocta ocitnúť sa medzi takýmito skvelými atlétmi. Som veľmi rada, že tu môžem sedieť, naposledy som tu bola ako mládežník, keď ma ocenili titulom prekvapenie roka,“ zaspomínala si Gajanová.

Objavom roka je výškar Robert Ruffíni mladší. Cenu pre najlepšieho trénera kategórie dospelých získala Katarína Adlerová, ktorá okrem Forsterovej vedie aj Danielu Ledeckú. Najvyššie uznanie za prácu s mládežou získalo trio z klubu Naša atletika Bratislava Naďa Bendová, Andrej Benda a Róbert Kresťanko.

Do Siene slávy slovenskej atletiky uviedli bývalého chodca a úspešného trénera Jozefa Malíka a dlhoročného funkcionára a stále ešte slovenského rekordéra v behoch na 1 míľu, 3000 m, 5000 m, 10.000 m, v polmaratóne i maratóne Róberta Štefka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport