Na hlavný obsah

Prezidentských kandidátov bude 11. Súd rozhodol o prijatí návrhu Róberta Šveca

Rozhodnutie súdu predseda NR SR rešpektuje.

Prezidentských kandidátov bude 11. Súd rozhodol o prijatí návrhu Róberta Šveca
Na snímke Róbert Švec. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Róbert Švec bude kandidovať v prezidentských voľbách. Najvyšší správny súd (NSS) SR rozhodol o prijatí jeho návrhu na kandidáta, informoval o tom v pondelok (19. 2.).

Predseda Národnej rady (NR) SR jeho kandidatúru neprijal. Komisia NR SR argumentovala tým, že Róbert Švec nedoručil potrebný počet platných podpisov. Na kandidovanie v prezidentských voľbách potrebuje 15-tisíc podpisov, doručil ich viac ako 15 200.

NSS SR skonštatoval, že nie je v právomoci komisie, poradnej komisie NR SR ani súdu posudzovať pravosť alebo nepravosť podpisov. Tá prináleží jedine vednému odboru písmo-znalectva.

„Žalovaný bez ďalšieho sám vyhodnotil časť podpisov nachádzajúcich sa na príslušných petičných hárkoch ako nedôveryhodných bez bližšie špecifikovaného odôvodnenia ako k takémuto záveru dospel,“ uviedol NSS v stanovisku.

Rozhodnutie súdu v piatok (16. 2.) doručili aj do NR SR. Hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková uviedla, že rozhodnutie súdu predseda parlamentu rešpektuje.

Švec sa na NSS pokúsil napadnúť aj skutočnosť, že odmietnutie jeho kandidatúry podpísal podpredseda NR SR, nie jej predseda. Podobnú vec namietal aj kandidát Štefan Harabin, a to pri podpise kandidatúry Ivana Korčoka a Petra Pellegriniho.

„Zastúpenie predsedu NR SR podpredsedom, respektíve podpredsedami na druhej strane vyhodnotil NSS SR ako súladné nielen s ústavnoprávnymi pravidlami, ale aj so samotným účelom riadneho a efektívneho plnenia úloh, ktoré prináležia predsedovi NR SR,“ vysvetlil súd.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko