Na hlavný obsah

Ľudia si vyberali nových starostov aj poslancov: V obciach po celom Slovensku sa konali doplňujúce voľby

Hlasovalo sa v osemnástich obciach.

Ľudia si vyberali nových starostov aj poslancov: V obciach po celom Slovensku sa konali doplňujúce voľby
Občania volia v komunálnych voľbách 2024. Foto: RTVS

V osemnástich obciach na Slovensku si v sobotu (10. 2.) v doplňujúcich komunálnych voľbách vyberali starostov a poslancov zastupiteľstiev. Hlasovali tam, kde riadne voľby pred dvoma rokmi nemali alebo sa z rôznych dôvodov musia zopakovať.

V Michale nad Žitavou pri Nových Zámkoch tragicky zomrel starosta rok po voľbách. Takmer 700 obyvateľov si teraz prvýkrát v histórii vyberalo z dvojice nových kandidátov.

„V doobedňajších hodinách už 30 percent ľudí odvolilo. Sme taká obec, že tu je účasť vždy nad 70 percent,“ uviedla predsedníčka volebnej komisie v obci Michal nad Žitavou Iveta Kmeťová.

Doplňujúcim voľbám sa v Správach RTVS venovali:

„Doplňujúce voľby sa v obciach spravidla dvakrát ročne. Najmä z dôvodu, že došlo k úmrtiu buď starostu alebo poslancov alebo v predchádzajúcich voľbách sa voľby v obciach nevykonali,“ vysvetlila riaditeľka odboru volieb Ministerstva vnútra SR Eva Chmelová.

Niekde volili jedného poslanca

Niekde volili iba starostu, inde starostu aj celé obecné zastupiteľstvo a napríklad v Šemši pri Košiciach jediného chýbajúceho poslanca. Záujem však vysoký nebol, dopoludnia odvolilo z tisícky obyvateľov iba sto.

„Nie som spokojná, lebo ja som toho názoru, že keď raz niekto nastúpi do funkcie, by mal byť tam až do konca. Vydržať a nie peniaze zbytočne vyhadzovať,“ povedala obyvateľka obce Šemša.

„Traja poslanci sa vzdali obecného zastupiteľstva ešte v minulom roku. Doplnili sme o dvoch poslancov, ktorých sme mali ako náhradníkov. O tretieho sme museli požiadať predsedu NR SR, aby sme mali doplňujúce voľby,“ informoval starosta obce Šemša Martin Kövér (Hlas-SD).

Voľby majú 10. februára v osemnástich obciach po celom Slovensku. Pôvodne boli vyhlásené v dvadsiatich, no v menších obciach Starina a Krná sa nenašiel nikto, kto by chcel vôbec kandidovať.

„Dúfame, že tento stav je len prechodný. Ja o túto funkciu záujem nemám, nakoľko mám svoje zamestnanie a tejto práci je potrebné sa plnohodnotne venovať napriek tomu, že je v obci iba 46 obyvateľov,“ uviedla zastupujúca starostka obce Krná Katarína Vitézová (KDH).

Ak si starostu ani poslancov nezvolia dvakrát po sebe, stanú sa nefunkčnou dedinou. Vláda ich tak môže pričleniť k susednej obci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko