Na hlavný obsah

Na Slovensku existuje len jedna nemocnica, kde dokážu nahradiť srdcovú chlopňu. Náročný zákrok podstúpila aj Lenka

Zákrok môže trvať aj 10 hodín.

Na Slovensku existuje len jedna nemocnica, kde dokážu nahradiť srdcovú chlopňu. Náročný zákrok podstúpila aj Lenka
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ak sa poškodí srdcová chlopňa a nevedia ju lekári opraviť, musia ju nahradiť. Napríklad pacientovou pľúcnou chlopňou. Ide o takzvanú Rossovu operáciu. Na Slovensku ju robia iba v jednom kardiocentre, v Česku v troch.

Lenka Rudiková mala vrodenú srdcovú chybu. Zdravotné ťažkosti sa 29-ročnej pacientke zhoršovali vekom. „Nevládala som dýchať, zadýchavala som sa pri fyzickej námahe a únava bola častá a aj často bolesti hlavy,“ opísala svoju situáciu. Rossovú operáciu podstúpila ani nie pred mesiacom. Zákrok trval vyše osem hodín.

Viac o náročnej operácii srdca zisťovala v Správach RTVS z regiónov redaktorka Katarína Zakuťanská:

„Princíp je v tom, že zoberiete pľúcnu chlopňu toho istého pacienta, tzv. autograf. Vymeníte ju za poškodenú aortálnu chlopňu a potom pľúcnu chlopňu, ktorú ste zobrali z pľúcnej pozície, nahradíme buď biologickou protézou, alebo homografom z mŕtveho darcu,“ vysvetlil prednosta Kliniky srdcovej chirurgie VÚSCH Adrián Kolesár.

„Všeobecne, v pľúcnicovej pozícii chlopne degenerujú omnoho neskôr. Zjednodušene, laicky povedané, menej namáhané. Tam je miernejší, tretinový tlak než v aortálnom, klasickom obehu. Je to omnoho lepšie, vlastná chlopňa v aortálnej pozícii. Pľúcnicová chlopňa môže vydržať až do konca života,“ informoval kardiochirurg VÚSCH Vilém Rohn.

Operácia je vhodná pre mladých aktívnych ľudí a najmä aj ženy, ktoré plánujú tehotenstvo. „Výhoda je to, že títo pacienti nemusia brať lieky na riedenie krvi, vôbec nikdy. Druhá veľká výhoda je, že pľúcna chlopňa má určitú rezistenciu na infekciu, čiže aj riziko pooperačných zápalov je výrazne nižšie,“ ozrejmil Adrián Kolesár.

„Je to operácia, ktorá je omnoho komplikovanejšia a tiež dlhšia, než jednoduchá náhrada aortálnej chlopne protézou. Z tohto dôvodu sa to ponúka len ľuďom v aktívnom veku, ktorí z toho maj najväčší profit,“ priblížil Vilém Rohn.

„Neprebehol ešte taký dostatočný čas na zotavenie, ale cítim sa dobre, je mi fajn,“ povedala Lenka Rudiková. Deväťdesiat percent pacientov, ktorí už podstúpili Rossovú operáciu, nepotrebuje ani po desiatich rokoch ďalšiu operáciu srdcovej chlopne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny