Na hlavný obsah

Hlbiny oceánov preskúmame o čosi viac. Vedci z Nového Zélandu dúfajú, že objavia nový podmorský život

Použijú na to špeciálnu ponorku.

Hlbiny oceánov preskúmame o čosi viac. Vedci z Nového Zélandu dúfajú, že objavia nový podmorský život
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Novozélandskí vedci idú hľadať v oceáne nové druhy. Vedecká misia dúfa, že v hĺbke päť kilometrov objaví nový podmorský život. Vybrali si preto málo preskúmanú oblasť.

Tím vedcov z Centra pre monitorovanie oceánov je presvedčený, že je nevyhnutné čo najskôr zdokumentovať podmorský život. Environmentálne hrozby niektoré druhy vyhubia skôr, ako sa o nich vôbec dozvieme.

„Niektoré skupiny organizmov v dôsledku rôznych environmentálnych stresových faktorov už vyhynuli. v oceánoch máme dedičstvo štyroch miliárd rokov evolúcie a ono nám vymiera. Je najvyšší čas dostať sa na dno a zdokumentovať zostávajúci život,“ uviedol riaditeľ Centra pre monitorovanie oceánov Alex Rogers.

Ako bude vedecká misia na Novom Zélande hľadať v oceáne nové druhy zisťoval v Správach RTVS redaktor Matúš Oparty:

Pre svoju misiu si vybrali málo preskúmané pobrežie Nového Zélandu okolo mysu Palliser. Pod skalami tam kvitnú vzácne endemity. Vedci preto dúfajú, že v morských hlbinách bude život podobne rozmanitý.

„Ideme do veľmi málo preskúmanej oblasti pri pobreží Otaga. Na začiatku je niekoľko kaňonov, ktoré musíme zdolať a potom sa presunieme na samý koniec do hĺbky päť kilometrov,“ povedala spoluvedúca expedície Národného inštitútu pre výskum vôd Sadie Millsová.

Vedci preto vyvinuli špeciálnu ponorku, ktorá odolá vysokému tlaku. „Máme k dispozícii najmodernejšie technológie. Napríklad kameru s hĺbkovým vlečným systémom a rôzne typy zariadení na odber vzoriek živočíchov. Máme aj špeciálne vývrtky, naberacie sane a pascu na ryby,“ dodala Millsová.

Nový Zéland obklopuje Tichý oceán a Tasmánske more a prúdy z Južného oceánu prinášajú vody z Antarktídy. Preto sa tento región vyznačuje nesmiernou rozmanitosťou. Centrum pre monitorovanie oceánov je preto presvedčený, že sa mu musí podariť objaviť nové druhy koralov, húb, rýb, mäkkýšov, morských hviezdic a ježkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet