Na hlavný obsah

Pozor na nebezpečné voľne dostupné aplikácie: Dokážu kradnúť dáta alebo odpočúvať

Objavili ich slovenskí odborníci.

Pozor na nebezpečné voľne dostupné aplikácie: Dokážu kradnúť dáta alebo odpočúvať
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay.com

Slovenskí odborníci na kyberbezpečnosť objavili nebezpečné voľne dostupné aplikácie. Požívateľovi dokážu ukradnúť dáta alebo ho odpočúvať.

Jednu z najobľúbenejších četovacích aplikácií používajú denne dve miliardy ľudí po celom svete. Šifrovanie správ, ktoré aplikácia ponúka, však užívateľa neochráni pred špionážnym softvérom odhaleným slovenskou technologickou spoločnosťou.

„Cieľom bolo získavanie údajov zo smartphonu používateľa, napríklad kontakty, text správy, súbory, taktiež dokázal špehovať četovú komunikáciu, nahrávať telefonáty alebo robiť fotky,“ priblížil odborník na kybernetickú bezpečnosť spoločnosti ESET Lukáš Štefanko.

Sú tieto aplikácie rizikom? To zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Oliver Remiáš:

Niektoré z mobilných aplikácií, ktoré takýto software obsahovali, boli voľne dostupné aj v obchode pre mobilné telefóny s Androidom.

Útočníci sa však zamerali najmä na Áziu. „V tomto prípade hovoríme o konkrétnych útokoch na konkrétnych ľudí, to znamená na ľudí zo štátneho aparátu,“ pokračoval Štefanko.

Na Slovensku zatiaľ riziko nehrozí

Ľuďom na Slovensku teda riziko podľa experta zatiaľ nehrozí. „Ale to ešte neznamená, že sa to nemôže stať. Ľudia majú takú tendenciu všetko povoľovať, tak v tom prípade má potom prístup napríklad do galérie a z toho môže získať nejaké informácie, ktoré môže využiť vo svoj prospech,“ skonštatoval šéfredaktor portálu TouchIT Ondrej Macko.

Odborníci kontaktovali aj spoločnosť Google, ktorá aplikácie zo svojho obchodu stiahla. Firma sa slovenským odborníkom zaviazala, že sa bude snažiť podobným prípadom zabrániť.

Národný bezpečnostný úrad kybernetické hrozby na Slovensku monitoruje. V poslednom čase zachytil niekoľko podvodných kampaní.

„Podvodný telefonát v slovenskom jazyku s cudzokrajným prízvukom informuje občana napríklad o tom, že v minulosti investoval finančné prostriedky, investícia bola veľmi zisková a na výber prostriedkov si potrebuje nainštalovať aplikáciu,“ priblížil hovorca NBÚ Peter Habara.

Pre bežného používateľa naďalej platí zásada nesťahovať nič, čo nepozná. Minimalizuje tak riziko, že s aplikáciou stiahne aj nebezpečný vírus.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko