Na hlavný obsah

Putinove slová nemajú podľa poľského ministra vierohodnosť. Neverí tvrdeniam, že Rusko nechystá útok na Poľsko

Pripomenul, že predvlani Moskva popierala, že by chystala vpád do susednej krajiny.

Putinove slová nemajú podľa poľského ministra vierohodnosť. Neverí tvrdeniam, že Rusko nechystá útok na Poľsko
Na ilustračnej foto pochod ruských vojakov. Foto: TASR/AP

Poľský vicepremiér a minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz neverí ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý v rozhovore s americkým moderátorom Tuckerom Carlsonom odmietol, že by Rusko mohlo napadnúť ďalšie krajiny východnej Európy, ako je napríklad Poľsko.

Kosiniak-Kamysz v piatok (9. 2.) podľa poľských médií povedal, že „čím viac sa opakuje, že niečo nie je v pláne, o to viac treba byť podozrievavý“.

Pripomenul, že predvlani pred začiatkom invázie na Ukrajinu Moskva popierala, že by chystala vpád do susednej krajiny.

Pri hraniciach sústredila veľké množstvo jednotiek a tvrdila, že ide o cvičenie alebo o skúšky operačných schopností. Ruská armáda potom na Ukrajinu zaútočila zo zeme, zo vzduchu aj z mora 24. februára 2022.

Kosiniak-Kamysz povedal, že Putinove výroky „nemajú žiadnu vierohodnosť“. Pred pár dňami tento ľudácky politik pripomenul, že ešte tesne pred ruským vpádom na Ukrajinu niektorí predpokladali, že sa nič také nestane.

Pripravujú sa na najhoršie

„Poľsko musí byť pripravené na najťažší variant, aký nás môže stretnúť,“ upozornil s tým, že v situácii, keď za poľskými hranicami zúri vojna „je potrebné, aby sme boli prichystaní na každý scenár“.

Poľsko v uplynulých rokoch výrazne zvýšilo výdavky na obranu, tento rok to bude podľa rôznych kritérií 3,1 až 4,1 percenta HDP. Členské štáty NATO pritom na obranu majú vydávať aspoň dve percentá HDP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet