Na hlavný obsah

Unikátna výzva veterinárskej univerzity: Ľudia môžu darovať telo uhynutých zvierat na študijné účely

Pomôže to budúcim veterinárom pri ich štúdiu.

Unikátna výzva veterinárskej univerzity: Ľudia môžu darovať telo uhynutých zvierat na študijné účely
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Unikátnu výzvu vyhlásila Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach. Na verejnosť sa obracia s výzvou na darovanie tiel uhynutých spoločenských zvierat. Pomôže to budúcim veterinárom pri ich štúdiu.

Darcovský program pomôže nastupujúcej generácii veterinárnych lekárov. „V poslednom období máme problémy s nedostatkom pitevného materiálu, ktorý sa postupne zhoršuje. Hrozí tu potom riziko, že výučbový proces sa môže týmto spôsobom narušiť,“ priblížil vedúci Katedry morfologických disciplín UVLF Róbert Herich.

Rozlúčiť sa po smrti so svojím domácim miláčikom je pre majiteľov nepochybne veľmi náročné. Univerzita prízvukuje, že telo môže pomôcť nielen budúcim veterinárom.

Darovanie zvieraťa na študijné či vedecké účely môže v budúcnosti zachrániť život iným zvieratám. „V konečnom dôsledku im títo veterinárni lekári, keď sa stanú absolventmi, môžu pomôcť potom s ich ďalšími domácimi miláčikmi,“ dodal Herich.

Unikátnej výzve sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

Zvieracie cintoríny

Príčinou nedostatku je najmä to, že majitelia sa v poslednom období lúčia so svojimi zvieratami napríklad na zvieracích cintorínoch.

„Naše symbolické poďakovanie je zverejnenie fotografií zvieracích miláčikov, ktorých nám darujú ich majitelia. Zverejníme ich na našej webovej stránke. Veríme, že takto budú aj v mysliach svojich majiteľov symbolicky žiť naďalej,“ priblížila hovorkyňa UVLF Zuzana Bobriková.

Telá uhynutých zvierat môžu majitelia odovzdať v priestoroch univerzity v Košiciach v pavilóne 17.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny