Na hlavný obsah

Viedeň chce zredukovať dopravu v centre. Zákaz vjazdu sa môže týkať aj vášho auta

Za porušenie opatrenia budú hroziť pokuty.

Viedeň chce zredukovať dopravu v centre. Zákaz vjazdu sa môže týkať aj vášho auta
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com


Viedeň chce presadiť opatrenie, ktoré bude mať vplyv na motoristov vrátane turistov. S cieľom obmedziť neoprávnený pohyb áut v centre hlavného mesta Rakúska chcú zaviesť nové zákazy vjazdu, ktoré budú monitorované kamerami. Zámerom opatrenia je umožniť viac zelene v metropole či nové cyklotrasy.

Výnimky z univerzálneho zákazu vjazdu do centra Viedne by mali byť vyhradené pre obyvateľov, ako aj pre krátkodobých návštevníkov, ktorí napríklad parkujú vo verejných garážach, navštevujú miestne podniky, alebo pre vozidlá verejných služieb a taxíky.

Vstupy do obmedzených zón by mali byť monitorované automatickými kamerami, ktoré budú kontrolovať dodržiavanie zákazu vjazdu. Za porušenie tohto opatrenia budú hroziť pokuty. Upozornil na to portál Topspeed.

Realizácia takýchto pravidiel závisí od zmien v legislatíve, ktoré musia najprv schváliť rakúske orgány. Proces zmeny zákonov sa však zastavil. Federálna vláda za to čelí kritike. 

Návrhy na úpravu legislatívy majú podporu viacerých miest v Rakúsku, vrátane Viedne, Linzu, St. Pöltenu a Leobenu.

Inšpirovali sa v Taliansku

Združenie miest Rakúska dlhodobo presadzuje kontrolovaný a regulovaný prístup áut do miest. Inšpiráciu majú z Talianska, kde už funguje podobný systém, uvádza rakúsky portál Heute.at.

Podľa odbornej štúdie by zavedenie zákazu vjazdu do centra mesta viedlo k výraznému zníženiu počtu áut. Predpokladá sa, že denný príliv áut do centra Viedne by sa zredukoval o 15 700 vozidiel. Obsadenosť parkovacích miest v regulovanej zóne by sa podľa odhadov znížila približne o štvrtinu.

Toto opatrenie by podľa očakávaní vytvorilo priestor pre možné ekologické iniciatívy a pomohlo by uvoľniť dopravu, čo by znamenalo menej času stráveného v dopravnej zápche pre vodičov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet